fbpx

Petiție online pentru separarea Ministerului Culturii de cel al Educației. „Comunicarea este anevoioasă”

A fost lansată o petiție online prin care se cere reînființarea Ministerului Culturii și separarea domeniului de cel al Educației. Autorii documentului afirmă că actualmente, comunicarea cu instituția este „anevoioasă, deseori neproductivă”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În petiție se face referire și la faptul că sectorul cultural a fost ignorat de guvernări ani la rând, iar situația s-a agravat atunci când au fuzionat Ministerele. Mai mult, potrivit inițiatorilor, mai mulți reprezentanți ai domeniului nevoiți să părăsească țara pentru a se realiza pe plan profesional.

„ Lipsa unui minister profesionist dedicat sectorului cultural poate cauza pierderi irecuperabile ale monumentelor istorice, prin demolare sau incendiu, tragedie care s-a și întâmplat în 2020, odată cu incendiul clădirii istorice a Filarmonicii Naționale. Lipsa investițiilor în acest sector poate cauza și alte daune și tragedii, inclusiv umane.  

Din cauza pasivității statului pe parcursul celor 30 de ani de independență, sectorul cultural are acum nevoie urgentă de o relansare din temelii, de standardizare a actelor normative la nivel european, de investiții capitale în muzee, biblioteci, teatre și alte locașe de cultură, de readucerea omului de cultură în centrul societății, ca model social. Toate cele expuse mai sus și multe altele sunt posibile doar atunci când există o voință politică îndreptată spre interesul cetățeanului și un Minister al Culturii unic, profesionist și ferm, care se va dedica asumat și în exclusivitate acestui deziderat”, se arată în petiție.

Deocamdată, petiția a fost semnată de 190 de persoane. Printre ei se numără inclusiv mai mulți actori și muzicieni din Republica Moldova. Textul integral poate fi accesat și semnat AICI.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button