fbpx

Ministrul Energiei explică unde vor merge cele 300 de milioane de dolari oferiți de SUA

Ministrul Energiei din Guvernul Recean, Victor Parlicov, mulțumește Statelor Unite pentru noul sprijin anunțat pentru sectorul energetic al Republicii Moldova, de 300 de milioane de dolari „care ne vor ajuta să facem față crizei energetice”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Această finanțare va consolida securitatea energetică a țării noastre în fața încercărilor de lungă durată ale Kremlinului de a folosi energia pentru a submina independența și suveranitatea Moldovei – a scris ministrul pe o rețea de socializare.

Potrivit lui Victor Parlicov, finanțarea include 80 de milioane de dolari în sprijin bugetar direct pentru a compensa costul prețurilor record la energia electrică din această iarnă.

„Pentru a spori securitatea energetică pe termen lung, asistența prevede 135 milioane USD pentru dezvoltarea proiectelor prioritare de generare a energiei electrice în Moldova, astfel încât să putem diversifica aprovizionarea cu energie electrică a țării; și 85 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea capacității Moldovei de aprovizionare cu energie din surse alternative, precum și pentru îmbunătățirea rezilienței sistemului energetic”, se arată în mesajul oficialului.

„Anterior, Statele Unite au oferit aproximativ 267 de milioane de dolari în sprijin de urgență pentru a ajuta Moldova să abordeze impactul economic, energetic, de securitate și umanitar al războiului din Ucraina, menținând în același timp progresul pe agenda sa de reformă economică și democratică. Aceasta a inclus 40,5 milioane USD în finanțare legată de energie și 30 milioane USD în sprijin bugetar oferit Guvernului Republicii Moldova în ianuarie 2023 pentru a ajuta la ameliorarea crizei energetice cauzate de războiul neprovocat și nejustificat al Kremlinului”, a adăugat ministrul.

Articole asemănătoare

Back to top button