fbpx

Guvernul a aprobat împrumutul de la BERD privind gestionarea deșeurilor

Banca Europeană Regională pentru Dezvoltare (BERD) va acorda Republicii Moldova un împrumut de 25 de milioane de euro. Guvernul a aprobat, semnarea Acordului de împrumut pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

După Ratificarea Acordului, prima infrastructură în gestionarea deșeurilor va fi dezvoltată în regiunea RMD5, care include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Lucrările la un poligon modern de gestionare a deșeurilor, conform standardelor europene, vor începe în anul 2023.

Proiectul are ca obiectiv construcția infrastructurii de management a deșeurilor solide și procurarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare, cum ar fi: tomberoane și containere pentru colectarea deșeurilor (din poartă în poartă și puncte de colectare), vehicule pentru colectarea și transportarea deșeurilor, construcția stațiilor de sortare, de compostare și a celor de transfer. Programul prevede și lichidarea a peste 1.600 de gunoiști neautorizate.

Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane euro din partea BERD, suplimentar la cele 25 milioane euro contractate deja din partea Băncii Europene de Investiții, precum și un grant de 5,6 milioane euro din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est.

Proiectul va fi implementat în perioada 2023-2027, termenul de valabilitate a Acordului fiind de până la 15 ani, cu o perioadă de grație de patru ani.

 

Articole asemănătoare

Back to top button