fbpx

foto | Se dărâmă „pe ascuns” monumentele arhitecturale ale Moldovei: Un edificiu ar fi fost demolat, în timp ce oamenii petreceau în PMAN

Chiar în noaptea de după sărbătoarea națională a Moldovei, în capitală a fost demolat un monument arhitectural care datează încă din secolul al XX-lea. Despre acest lucru a scris activistul Victor Bunescu, pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit acestuia, edificiul de pe strada Veronica Micle 11 ar fi fost demolat ilegal, iar autoritățile nu s-ar fi implicat în acest sens.

„Din păcate, proprietarul a decis demolarea clădirii, fără a avea dreptul. Iar Primăria, Agenția de Inspectare a Monumentelor nu a mișcat nici un deget să oprească distrugerile. Chișinăul are nevoie de alți administratori. La fel ca și Agenția”, a scris Bunescu.

Totodată, acesta a adăugat într-un comentariu că Directorul Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, știe că proprietarul clădirii a demolat peretele fațadă care mai rămăsese.

„Ștefăniță susține că agentul economic a luat măsuri pentru consolidarea peretelui, dar acesta nu a rezistat”, a conchis activistul.

În același timp, potrivit paginii AIRM, clădirea istorică, care este ruinată și abandonată de decenii, va fi restaurată, iar proiectul ar fi demarat deja.

Directorul Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, spune că imobilul este proprietate privată și lucrările de restaurare și consolidare a clădirii vor fi efectuate de proprietarul construcției. Totodată, va fi restabilită fațada și reproiectat interiorul clădirii.

Edificiul are statut de monument protejat și datează din secolul al XX-lea.

Articole asemănătoare

Back to top button