fbpx

Dosarul viorii Guadagnini: Alexandra Conunova a fost audiată de PCCOCS. Precizările procurorilor

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că violonista Alexandra Conunova, cea care nu a reușit încă să-și recupereze vioara care a fost ridicată pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce în luna octombrie vameșii au depistat-o în bagajul ei precizând că nu ar fi declarat-o, a fost audiată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest sens, PCCOCS a emis un anunț.

„Cazul viorii care nu a fost declarată la Aeroportul din Chișinău în modul stabilit de lege, în octombrie 2021: Violonista a fost audiată, iar actele prezentate sunt în curs de analizare. Expertizarea instrumentului muzical urmează să fie definitivată”, se arată în nota informativă.

Amintim că pe 22 octombrie, violonista Alexandra Conunova care se îndrepta spre un concert în Federația Rusă, a fost reținută de ofițerii Serviciului Vamal de pe Aeroportul Internațional Chișinău, pentru că ar fi încercat să scoată din țară o vioară Guadagnini, datată din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia.

Atunci, într-un comunicat de presă, Serviciul Vamal a precizat că instrumentul muzical nu a fost declarat. Acesta a fost depistat în valiză, alături de arcuș. În valiză mai erau și certificate eliberate în data de 20 octombrie curent  de către un lutier, unde se menționa că instrumentul „are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”.

Ulterior, violonista a lansat o petiție pentru a-și recupera vioara Guadagnini, fiind revoltată de faptul că după o lună de la incident, acesteia nu i-a fost returnat instrumentul, chiar dacă a prezentat toate documentele care demonstrează că vioara nu are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova, fiind de fapt împrumutată, în semn de respect și apreciere pentru talentul violonistei, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

Pe 10 decembrie, PCCOCS a susținut un briefing de presă pentru a oferi mai multe detalii despre caz, dând asigurări că instrumentul este păstrat în condiții de maximă securitate, nefiind expus la lumină sau umiditate.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button