fbpx

video | De ce Alexandrei Cununova nu i-a fost returnată încă vioara? Detalii de la autorități

După ce Alexandra Cununova a lansat o petiție pentru a-i fi returnat instrumentul muzical, autoritățile au organizat un briefing de presă în care au prezentat detalii despre situația creată. În cadrul conferinței au vorbit Artur Furtuna, ofițer de urmărire penală la Serviciul Vamal și Sergiu Petrușca, de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Artur Furtuna, vioara nedeclarată a fost depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău pe 22 octombrie curent.

Deoarece s-au creat suspiciuni că obiectul ar fi cu valoarea culturală, au fost prezentate două certificate datate cu 20 octombrie și emise de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care era indicat că instrumentul muzical a fost creat de către Giovanni Battista Guadagnini și că aceasta are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova.

În interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiză a instrumentelor muzicale”, eliberat de către același expert, cu indicarea valorii viorii, ce depășește suma de două milioane euro.

Potrivit lui Sergiu Petrușca, certificatele ar fi fost emise fără ca expertul să aibă instrumentul în față, cu indicarea caracteristicilor viorii și valorii ei.

„Pasagerul a anexat actul la cererea sa depusă la Ministerul Culturii, care a eliberat un certificat contrar prevederilor legale, în sensul legii menționate mai sus. A prezentat organului de urmărire penală, prin intermediul avocatului său, contractul de împrumut al unei viori.

Acesta, însă, era fără data de întocmire a lui. Toate în cumul, au dat temei rezonabil organului de urmărire penală de a solicita, prin intermediul Interpol, informații despre statul de apartenență al acestei viori și dacă aceasta nu figurează ca fiind sustrasă.

În acest scop, vioara a fost examinată (și nu expertizată) de către un specialist din cadrul unei instituții de expertizare, cu echipament dedicat, iar imaginile obținute au fost expediate statelor membre Interpol”, a adăugat procurorul.

Autoritățile dau asigurări că instrumentul este păstrat în condiții de maximă securitate, nefiind expus la lumină sau umiditate.

Amintim că, pe data de 22 octombrie curent, pe aeroportul din capitală, în cadrul controlului vamal al pasagerilor cursei Chișinău-Moscova, asupra Alexandrei Cununova a fost depistată o vioară nedeclarată. Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a inițiat o cauză penală pentru tentativă de contrabandă. Mai multe detalii AICI.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button