fbpx

CSJ a decis scoaterea crucifixului instalat de Năstase la MAI. Mitropolia Moldovei: O nedreptate fundamentală

Mitropolia Moldovei „a luat act și își exprimă îngrijorarea profundă” față de decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administratival Curții Supreme de Justiție, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al R. Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un comunicat de presă, Mitropolia Moldovei califică „o nedreptate fundamentală această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor R. Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice. Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară”.

Se întâmplă după ce Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, examinând admisibilitatea recursului depus de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), la acțiunea în contencios administrativ depusă de către MAI împotriva Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, privind anularea în parte a actului administrativ, împotriva deciziei din 20 iulie 2021 a Curții de Apel Chișinău, prin care s-a respins apelul declarat de către MAI împotriva hotărârii din 2 martie 2021 a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, a dispus că recursul depus de către MAI se declară inadmisibil. Încheierea este irevocabilă.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, crucea „este reprezentată pe stema Republicii Moldova în scutul plasat pe pieptul unei acvile, purtând în cioc o cruce de aur. Crucea a purtat-o în mâinile sale, Domnitorul Țării Moldovei Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Despre Cruce a scris versuri eterne autorul imnului național marele preot și poet Alexie Mateevici”.

„Crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către cetățenii noștri fac parte, din nivelul de bază al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă.

Istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este acest simbol. Spațiul balcanic în care trăim noi, ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii.

Din aceste considerente, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administratival Curții Supreme de Justiție vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept un act defăimător și de discreditare a majorității naționale. Această decizie este un atentat la identitatea noastră de credință și de neam”, se mai arată în comunicat.

Mitropolia Moldovei îndeamnă membrii Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție „să-și revizuiască decizia față de acest subiect stringent în care este vizat cultul majoritar din Republica Moldova.

Vezi și: doc | CSJ a decis: Năstase nu va trebui să ceară scuze publice pentru „instigare la discriminare”, în cazul crucifixului de la MAI

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button