fbpx

Aproape jumătate dintre judecători consideră că în justiția din Moldova a scăzut fenomenul corupției

Aproape jumătate dintre judecători consideră că în Moldova a scăzut fenomenul corupției în justiție, se arată într-un studiu realizat la solicitarea Centrului de Resurse Juridice (CRJM). Totodată, conform cercetării, 83% dintre magistrați susțin că soluțiile pe care le aprobă nu sunt influențate din exterior.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Referindu-se la nivelul general al corupției în țară, 12% dintre judecători, 9% dintre procurori și 6% dintre avocați au declarat că în Republica Moldova nu există corupție, iar 28% dintre judecători, 43% dintre procurori și 74% dintre avocați – că în Moldova există multă corupție.

Doar 67% dintre judecători, 70% dintre procurori și 33% dintre avocați sunt de părerea că în sistemul de justiție din Republica Moldova este respectată Convenția Europeană pentru Drepturile Omului din Republica Moldova. În același timp, 40% din judecători cred că unii dintre colegii lor iau decizii la comandă politică.

Totodată, 20% dintre judecători, 8% dintre procurori și 8% dintre avocați consideră că în sectorul justiției fenomenul corupției nu există. Pe de altă parte, 49% dintre judecători, 46% din procurori și 27% dintre avocați susțin că fenomenul a scăzut față de anul 2011, în timp ce 22% din judecători, 40% dintre procurori și 61% dintre avocați afirmă că în această perioadă corupția în justiție a rămas la același nivel sau a crescut.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button