fbpx

Violeta Ivanov: Statul este obligat să acorde agricultorilor credite fără dobândă pentru sisteme de irigare pe termene de 15-20 de ani

Vicepreședinta fracțiunii parlamentare a Partidului ȘOR, deputata Violeta Ivanov, a propus convocarea de urgență a Comisiei speciale pentru elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Irigare 2030. Apelul a fost făcut de deputată într-un briefing în care a vorbit despre situația dezastruoasă din sectorul agrar și eventuala lipsă de acțiuni din partea autorităților, menționând că statul ar trebui să acorde agricultorilor credite fără dobândă pentru sisteme de irigare pe termene de 15-20 de ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Violeta Ivanov a criticat acțiunile guvernării, precizând că nu au fost implementate măsuri concrete în vederea adaptării sectorului agrar la schimbările climatice tot mai frecvente în ultimii ani, care, potrivit ei, au fost inițiate deja de majoritatea țărilor lumii.

„De exemplu, în așa țări cum ar fi Malta, Turcia, China sau Israel, care au deficit extrem de apă, datorită responsabilității statului și utilizării tehnologiilor performante, se obțin roade uneori și de patru-cinci ori pe an. Pe de altă parte, este revoltător că Republica Moldova, amplasată între două râuri mari, se sufocă, iar pământurile degradează. Țara noastră trebuie să asigure suport pentru implementarea proiectelor concrete de irigare și pentru sprijinirea agricultorilor. Considerăm că statul este obligat, în aceste condiții, să acorde agricultorilor credite pe termen lung, pe 15-20 de ani, cu 0 %, asumându-și responsabilitatea de achitare a procentelor către creditori. Acestea pot fi din Europa sau din Federația Rusă”, a punctat Violeta Ivanov.

În context, deputata a precizat că, în acest an, din cauza secetei și grindinei, sectorul agrar din Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii 30 de ani.

Articole asemănătoare

Back to top button