fbpx

video | Ivanov: Am avut multe obiecții la Legea bugetului, dar consecințele neadoptării ei ar fi fost dezastruoase

Legile bugetare pentru anul 2021 nu sunt perfecte, însă pentru deputații platformei Pentru Moldova a prevalat responsabilitatea și necesitatea ca Republica Moldova să nu intre într-un an nou fără buget. Afirmația îi aparține deputatei Violeta Ivanov și a fost făcută vineri în cadrul unui briefing la Parlament. Potrivit fostei candidate la alegerile prezidențiale, consecințele nevotării legilor bugetare ar fi fost dezastruoase.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul briefing-ului, Ivanov a prezentat câteva prevederi ale proiectelor de legi votate, menționând că mai multe categorii ale populației vor avea beneficia direct de ele.

Am avut și noi foarte multe obiecții și întrebări la politica bugetar-fiscală și legea bugetului. Acestea nu sunt nici pe departe perfecte. Dar suntem responsabili și conștientizăm că intrarea în noul an fără buget va avea consecințe foarte drastice și dramatice pentru țara noastră, mai ales pe fundalul pandemiei de coronavirus, crizei economice și sociale, crizei în agricultură și altele”, a declarat ea.

Deputata afirmă că dacă va ajunge la guvernare, echipa sa știe ce trebuie să facă pentru ca lucrurile să se schimbe repid în direcția corectă, iar banii să ajungă în bugetul statului.

Am propus instituirea monopolului de stat la importul și comercializarea alcoolului și produselor de tutun. Am propus ca afacerile din domeniile cheie ale economiei naționale care contribuie cel mai mult la formarea bugetului țării să aparțină statului. Am propus ca resursele naturale, să fie utilizate durabil și corect”, a spus reprezentanta Partidului Șor, precizând principalele prevederi ale legilor bugetului și politicii bugetar-fiscale, printre care majorarea salariilor medicilor, alocarea a câte 100 de mii de lei familiilor medicilor care au decedat din cauza COVID-19, pensionarii care au o pensie mai mică de 4000 de lei vor primi câte 1000 de lei ajutor din partea statului; anularea legii miliardului, ceea ce înseamnă scoaterea de pe umerii cetățenilor a unei poveri fiscale de 700 de milioane de lei, bani pe care am propus să fie alocați agricultorilor.

Ivanov a menționat că nu a fost majorată cota TVA pentru agricultori, aceasta fiind principala cerință a lor.

Cu lozinci și scandaluri politice nu se plătesc pensii și salarii. Iată de ce este extrem de important ca Parlamentul, fracțiunile parlamentare și fiecare deputat în parte să dea dovadă de responsabilitate, să nu se gândească la interesele persoanele, la interesele înguste de partid, dar să să gândească la țară și la cetățeni”, a mea spus deputata.

Și vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat că nevotarea Legii bugetului ar fi avut efecte negative pentru Republica Moldova. Invitată joi seara la emisiunea „Politica” de la TV8, ea a declarat că fracțiunea Partidului Șor și platforma Pentru Moldova au depus mai multe amendamente.

Chiar dacă nu toate au fost acceptate, la luarea deciziei au prevalat interesele țării, nu ale deputaților”, a spus Tauber. „Spre deosebire de amendamentele noastre, toate amendamentele colegilor din Platforma DA și PAS au fost luate în considerare”, a precizat ea, reiterând că în Parlament nu există în prezent o coaliție majoritară.

Totodată, spune Marina Tauber, platforma Pentru Moldova optează pentru alegeri parlamentare anticipate, cu condiția ca acestea să nu provoace și mai mult haos.

Amintim că proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost votat miercuri seara în Parlament de deputații PSRM-Pentru Moldova. Fracțiunile PAS, DA, PDM și Pro Moldova au boicotat ședința care a durat până seara târziu.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button