fbpx

Ucraina îşi fortifică granița cu R. Moldova pe segmentul regiunii transnistrene. Demcenko: Trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de provocări

Ucraina înăsprește controlul la frontiera cu regiunea transnistreană, unde armata ucraineană a început să ridice o rețea de fortificații. Afirmaţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru granița de stat, Andrei Demcenko pentru publicaţia ucrainenă RBC, transmite Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„La frontiera cu Republica Moldova există un astfel de segment ca Transnistria. De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forțele de apărare ucrainene au consolidat această direcție. Nu doar că se întărește controlul, ci și se construiește o rețea de fortificații”, a declarat Demcenko într-o intervenție la televiziunea ucraineană,

Potrivit oficialului ucrainean, din cauza „perfidiei inamicului”, Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice fel de provocări, iar în acest sens frontierele cu Belarus și Republica Moldova necesită o atenție sporită.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud al forțelor ucrainene, Natalia Gumeniuk, a subliniat cu câteva zile în urmă că Rusia nu are posibilitatea de a efectua o operațiune de debarcare în regiunea separatistă transnistreană.

Ministerul Apărării rus a acuzat joia trecută Ucraina că plănuiește să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, după o operațiune sub steag fals, dar Chișinăul a dezmințit imediat această informație.

Ucraina și-a intensificat pregătirile pentru invadarea regiunii transnistrene, astfel încât la granița sa cu Transnistria se constată acumulări de personal și de echipament militar, susținea același minister într-un al doilea avertisment, dat publicității în aceeași zi.

Deja peste o zi, pe o notă mai dură, Ministerul rus de Externe transmitea Chișinăului, Kievului și aliaților occidentali ai Ucrainei că Moscova va percepe orice acțiuni care amenință forțele ruse staționate în Transnistria drept un atac asupra Rusiei.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a denunţat aceste informaţii ca fiind false, destinate să creeze panică şi confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Autorităţile de la Chişinău au îndemnat cetăţenii la calm şi să se informeze doar din surse oficiale.

Rusia dispune în Transnistria de un contingent de aproximativ 2.000 de militari: în jur de 500 de militari în cadrul forței de menținere a păcii, iar restul de circa 1.500 în Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR), urmașul al Armatei a 14-a de gardă sovietică.

Chișinăul a cerut în mod repetat Moscovei să își retragă militarii GOTR din Transnistria. Cât privește misiunea de pace din Transnistria, Guvernul a cerut înlocuirea acesteia cu o misiune civilă internațională.

Moscova explică menținerea militarilor GOTR prin faptul că aceștia asigura paza și securitatea depozitelor de muniții de la Cobasna, o localitate situată la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albița.

Potrivit diverselor media de la Chișinău, la Cobasna ar fi stocate aproximativ 20.000 de tone de arme și muniții care au ajuns în Transnistria după retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană, Cehoslovacia și alte foste state satelit ale URSS. În realitate, afirmă experți din Republica Moldova, nu se știe exact câte tone de muniții se află la ora actuală în aceste depozite, întrucât Transnistria a fost deseori acuzată că ar vinde ilegal armament.

Însă pe lângă contingentul de forțe ruse, în Transnistria există și o așa-zisă armată transnistreană, pe care Chișinăul o califică drept grupare paramilitară, care include, între altele, o miliție populară și o structură de cazaci (Oastea Căzăcească). Dacă ar fi ca Tiraspolul să convoace toate aceste unități, numărul total al persoanelor chemate sub arme ar ajunge la 15.000, conform portalului Zona de Securitate

Articole asemănătoare

Back to top button