fbpx

Summitul de la Granada: Pentru prima oară, liderii UE și-au exprimat dorința extinderii Uniunii Europene

În declarația finală a summitului de la Granada, Spania, liderii celor 27 de țări membre și oficialii de la Bruxelles au concluzionat că-și doresc extinderea Uniunii Europene, însă „membrii aspiranți trebuie să își intensifice eforturile de reformă, în special în domeniul statului de drept”. Subiectul s-a aflat pentru prima dată pe agenda unui summit UE, scrie ZdG.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Liderii Uniunii Europene s-au reunit la Granada pentru a marca începutul procesului de definire a direcțiilor și priorităților politice generale ale Uniunii pentru anii următori.

„Extinderea este o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Este un motor pentru îmbunătățirea condițiilor economice și sociale ale cetățenilor europeni, reducând disparitățile dintre țări și trebuie să promoveze valorile pe care se bazează Uniunea.

În perspectiva unei noi extinderi a Uniunii, atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite. Membrii aspiranți trebuie să își intensifice eforturile de reformă, în special în domeniul statului de drept, în conformitate cu natura bazată pe merit a procesului de aderare și cu asistența UE.

În paralel, Uniunea trebuie să pună bazele și să realizeze reformele interne necesare. Vom stabili ambițiile noastre pe termen lung și modalitățile de realizare a acestora. Vom aborda întrebări-cheie legate de prioritățile și politicile noastre, precum și de capacitatea noastră de acțiune. Acest lucru va face UE mai puternică și va consolida suveranitatea europeană” se arată în comunicatul reprezentanților UE.

Oficialii UE au recunoscut că pandemia și războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le-a pus la încercare rezistența, subliniind necesitatea ca Uniunea să își consolideze suveranitatea și i-a determinat să ia decizii majore pentru a-și proteja cetățenii și economiile.

„Vom continua să sprijinim Ucraina și poporul său atâta timp cât va fi nevoie. Am confirmat, de asemenea, că viitorul membrilor noștri aspiranți și al cetățenilor acestora se află în cadrul Uniunii Europene”, au declarat liderii UE.

În luna iunie, s-a împlinit un an de când R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

R. Moldova a îndeplinit trei din celei 9 recomandări formulate de Comisia Europeană, a subliniat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, în discursul său după reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale care a avut loc joi, 22 iunie. Oficialul european a mai spus că în cazul Ucrainei au fost identificați 7 pași sau priorități în avizul Consiliului European din iunie, dintre care au fost finalizați deja 2 pași.

Articole asemănătoare

Back to top button