Radu Marian mulțumește forțele de ordine și precizează că „Kremlinul ar putea să mai încerce să facă prostii”
Deputatul Radu Marian a apreciat acțiunile polițiștilor și ale întregului sistem al organelor de drept în urma protestelor de ieri, 12 martie. Acesta „le-a mulțumit angajaților acestor structuri că asigură liniștea și pacea în țară”, precizând totodată că Kremlinul „ar putea să mai încerce să facă prostii”.
„Este admirabil efortul MAI, poliției și a întregului sistemul al organelor de drept din ultimele zile și ultima perioadă. Aceștia au dejucat planurile membrilor grupărilor criminale, grupării Șor provocatorilor și agenților străini ruși să creeze haos și violență. Au filat provocatorii, i-au reținut la timp, pe alții i-au prins la frontieră cu acte false, au confiscat sume mari de bani. E un lucru operativ extrem de complicat, dar deocamdată îndeplinit cu brio.
Amenințările hibride nu s-au încheiat aici, grupările criminale susținute de Kremlin ar putea să mai încerce să facă prostii, dar putem să avem și mai multă încrede că organele sistemului afacerilor interne vor opri la timp. Aceștia au demonstrat că își fac treaba”, a scris deputatul.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a anunțat că Guvernul nu comentează protestul organizat de Partidul Șor. „Este dreptul democratic al cetățenilor cu respectarea legii cu privire la întruniri”, a menționat acesta.
Ministra de Interne, Ana Revenco, a venit cu o declarație cu privire la „turbulențele care pun în pericol democrația R. Moldova” și a dat asigurări că cei care încalcă legea sub orice pretext, să se aștepte să răspundă în fața organelor de anchetă.
Președintele Parlamentului susține că duminică „am avut parte de încă o tentativă de destabilizare a țării din partea unor partide politice și grupări criminale asociate care, folosindu-se de necazurile oamenilor, au organizat o manifestație cu multiple încălcări în centrul capitalei”.
„Așa cum am mai spus și anterior, scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a scris Igor Grosu.
La rândul său, secretarul general al Administrației Prezidențiale, Andrei Spînu a menționat că ceea ce s-a întâmplat în centru capitalei nu a fost protest, ci „încă o încercare eșuată a Rusiei de a destabiliza Moldova”.
Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că forțele de ordine dețin informații despre un plan al Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, care implica și protestul din această duminică. Informațiile au putut fi aflate datorită unui agent de poliție sub acoperire, care s-a infiltrat în grupul de diversioniști care se ocupă de organizarea protestelor. Fiecare diversionist urma să primească o remunerare a câte 10.000 de dolari.
Amintim că în urma protestelor organizate pe 12 martie, în centrul capitalei, manifestanții au adoptat o rezoluție, în care solicită actualei guvernări să achite integral facturile cetățenilor, pentru cele trei luni de iarnă. Reprezentanții mișcării așteaptă un răspuns din partea autorităților, în decurs de 24 de ore. Potrivit rezoluției, în cazul în care Guvernul nu va răspunde la această revendicare, până luni, ora 13:00, poporul își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile necesare, pentru a obliga conducerea țării să respecte voința poporului.