fbpx

PPEM: „Ion Ceban și Andrei Năstase încalcă în mod abuziv prevederile legislației electorale”

Reprezentanții Partidului Popular European (PPEM) susțin că doi candidați la șefia capitalei – Ion Ceban și Andrei Năstase, încalcă prevederile legislației electorale, „promovându-se în mod abuziv și prezentând date false în rapoartele oferite Comisiei Electorale Centrale (CEC)”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Formațiunea a menționat de mai multe posibile încălcări ale celor doi politicieni și spune că acestea au început dinaintea campaniei electorale: „Acțiuni reprezintă o sfidare a normelor de drept și un exemplu vizibil de concurență neloială în cadrul campaniei electorale”.

„PSRM distribuie încă dinaintea perioadei electorale ziare în care este promovat candidatul Ion Ceban. În informațiile care prevăd tirajul și data tipăririi sunt indicate informații false, întrucât data indicată – 21 septembrie – este o dată ulterioară distribuirii acestor ziare.

Mai mult, tirajul indicat de 5000 în română și 5000 în rusă este fals, pentru că – zilnic – în fiecare sector al orașului există peste 20 de echipe mobile și 15-20 corturi care împart minim 1000 de ziare pe zi.

Chiar dacă legislația electorală, în Art. 52, alineat 4, specifică expres că agitația electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral, candidatul Andrei Năstase este promovat în cadrul unui eveniment public de către o deputată, care a rostit îndemnul „Votați Andrei Năstase!”.

Pe lângă asta, în evenimentul de lansare a candidatului blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, s-au folosit simbolurile de stat, precum intonarea imnului Republicii Moldova, cât și imagini video cu oficiali din România.

De cealaltă parte, candidatul Ion Ceban utilizează în scop de agitație electorală proiecte implementate din bani publici, pentru care au plătit fiecare locuitor al municipiului Chișinău, fiind identificate cel puțin șapte cazuri. Andrei Năstase s-a promovat în repetate rânduri prin încălcarea Art. 52, alineatul 8, utilizând în scop de publicitate electorală imaginea domnitorului Ștefan cel Mare, dar și fotografii cu președintele României, Klaus Iohannis.

Calificăm aceste acțiuni drept tentativă de fraudare a alegerilor locale din Chișinău și facem apel către instituțiile responsabile, dar și observatorii internaționali, să ia atitudine în raport cu aceste ilegalități”, se arată într-un comunicat.

Articole asemănătoare

Back to top button