fbpx

Petițiile cetățenilor, care se referă la probleme majore, ar putea fi dezbătute în Parlament. Câte semnături vor trebui pentru înregistrare?

Cetățenii ar putea înainta Parlamentului o inițiativă civică, ca ulterior să poată solicita deputaților dezbaterea acesteia în plan, dacă pe parcursul a 60 de zile de la înregistrare va acumula 10.000 de semnături. Prevederile se conțin într-o inițiativă legislativă de modificare a regulamentului Legislativului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Înaintarea inițiativei civice va fi posibilă de către un grup voluntar de cel puțin 30 de persoane, care va solicita Parlamentului să dezbată o problemă de interes major. Documentul va putea fi depus în scris, expediat prin poștă sau fax, sau transmis în format electronic.

Inițiativa care va acumula 10.000 de semnături va fi supusă audierilor publice de către comisia parlamentară de profil. Ulterior, aceasta va fi înaintată Biroului permanent pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței plenare.

În funcție de specificul problemei abordate, la examinarea inițiativei civice vor fi implicate și autoritățile administrației publice centrale și locale, autorități împuternicite cu atribuții pentru rezolvarea problemelor sesizate.

Autorul inițiativei legislative în acest sens este deputatul PAS Radu Marian. Parlamentarii au votat proiectul de lege în prima lectură, cu condiția ca pentru cea de-a doua lectură să fie perfecționat și completat cu propunerile venite în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Articole asemănătoare

Back to top button