fbpx

Noi detalii despre jaful de la MAIB. Ofițerii de investigație spun că hoții nu au lăsat urme: „Au lucrat bine, bravo lor”

Jaful de la Moldova Agroindbank a fost unul planificat cu mult timp înainte și, probabil, a fost implicat și cineva care a lucrat la bancă sau în compania de pază. Cel puțin asta spun ofițerii de investigație, care mai precicează că, zilnic, lista celor păgubiți se mărește, la fel ca și suma care a dispărut din casete.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alexei Laza, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI), a declarat pentru ZdG că marți erau audiate deja 51 de persoane, iar suma pagubelor este de peste 54 de milioane de lei. Laza a mai spus că hoții sunt niște profesioniști în domeniul lor, pentru că nu au lăsat urme.

„Au lucrat bine, bravo lor. Au lucrat foarte profesional, fără să lase urme”, a punctat Laza.

Cât despre securitatea de la MAIB, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI) evită să spună prea multe, însă declară că există mai multe semne de întrebare, la care încă se caută răspunsuri.

„Compania, nu pot să spun că a făcut tot posibilul, dar și-a făcut lucrul. De ce poliția a fost anunțată atât de târziu? Era zi de sâmbătă, când cineva din trecători a observat că geamurile din spate erau sparte. Ei nu au pătruns prin ușa centrală, ci prin spate, prin geam. Au tăiat gratiile, au forțat geamul de termopan și au intrat. Pază fizică la bancă nu era. De asta și s-a întâmplat ce s-a întâmplat, dar noi nu știm care era înțelegerea dintre bancă și compania de pază. Vom stabili”, a precizat Laza.

Deocamdată nu există niciun suspect, însă poliția lucrează pentru a stabili cine ar putea avea legătură cu jaful de proporții. Totodată, amintim că și banca a anunțat un fond de recompensă de 1.000.000 de lei potenţialilor informatori pentru furnizarea datelor care ar contribui la reţinerea infractorilor şi recuperarea bunurilor furate. Informaţiile pot fi furnizate la adresa urgente@maib.md sau la numerele de telefon mobil +373 69268348 ori +373 68093777.

„Noi, la ziua de azi, nu avem niciun bănuit. Camerele de supraveghere au fost deconectate. Aici a lucrat o persoană care cunoaște foarte bine procedura și cum funcționa totul. Casetele alea nu aveau conectare la sistemul de alarmă. Pur și simplu, filiala băncii are un sistem de alarmă care a fost deconectat totalmente. Și camerele de supraveghere, și semnalul radio. Toate astea s-au făcut din interiorul băncii. Presupunem că a fost implicat cineva care, posibil, a activat la bancă sau la compania de pază. E un volum de lucru foarte mare”, a punctat șeful adjunct al INI.

Amintim că jaful a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie, iar poliția a fost anunțată dimineață, la ora 09:15. A fost inițiată o cauză penală în baza prevederilor art. 186 al. 5 Cod Penal al Republicii Moldova „Furt în proporții deosebit de mari”, iar pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a potențialilor infractori, a fost format un grup de lucru din care fac parte ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigație, Direcției de Poliție a mun. Chișinău și polițiști ai Inspectoratului de Poliție ai sectorului Buiucani.

Totodată, după ce poliția a oferit mai multe detalii despre jaful de proporții, menționând că banca nu ar fi avut un sistem de securitate eficient, conducerea MAIB au emis un comunicat prin care spun că, de fapt, banca dispune de unul dintre cele mai complexe sisteme de securitate, inclusiv în sucursala Chişinău-Buiucani, dar și că standardele şi cerinţele de securitate au fost integral respectate.

Articole asemănătoare

Back to top button