fbpx

analiză | Ne așteaptă alegeri parlamentare anticipate? După luni de declarații despre dizolvarea Legislativului, socialiștii s-ar fi întrunit în ședință cu democrații

În spațiul public din Moldova se vehiculează de mai multe luni despre o eventuală dizolvare a actualului Legislativ. Primele declarații au fost făcute chiar de șeful statului, care menționat încă în această primăvară că există scenariul potrivit căruia scrutinul prezidențial ar putea avea loc concomitent cu alegerile parlamentare anticipate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Atunci, șeful statului prezenta mai multe scenarii, inclusiv o eventuală coaliție între PAS, PPDA și Pro Moldova, care va duce la căderea Guvernului. Comentariile lui la subiect au devenit mai aprige după ce a început așa-numita migrare a deputaților, Dodon argumentând în context că Legislativul trebuie dizolvat, deoarece aleșii poporului nu mai reprezintă partidele pe listele cărora au fost aleși de cetățeni și anunța că ar putea fi înaintat un proiect de modificare a legii, care să interzică traseismul politic.

Curios e faptul că, înainte de a face aceste declarații, atât membrii PSRM, cât și cei din PAS, au depus sesizări la Curtea Constituțională și le-au cerut magistraților să se expună referitor la organizarea concomitentă a celor două scrutine. Diferența, însă, era că pe socialiști îi interesa desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate în același timp cu votarea șefului statului, iar pe cei din PAS – organizarea alegerilor prezidențiale anticipate concomitent cu lupta anticipată pentru fotoliile de parlamentari.

Chiar dacă șeful statului anunța că autoritățile vor găsi modalități pentru a organiza cele două procese electorale în aceeași zi, la începutul luni iulie Curtea Constituțională a decis că acest lucru nu este posibil. Totuși, printre scenariile lui Dodon se număra și crearea unei coaliții de scurtă durată, până la alegerile prezidențiale, iar după scrutin – dizolvarea Legislativului și votarea anticipată a deputaților în lunile februarie sau martie a anului viitor.

Ieri dimineața, chiar șeful statului declara  dimineața, după ce a avut o întrevedere cu Zinaida Greceanîi și Ion Chicu, că Legislativul trebuie dizolvat și că urmează să se desfășoare o ședință comună între conducerea partidelor din coaliția de guvernare, pentru a identifica soluții legale, astfel încât președintele care va fi ales pe 1 noiembrie să poată declanșeze procesul.

În contextul în care în spațiul public apar tot mai multe speculații referitor la faptul că relația dintre PSRM și PDM ar deveni tot mai șubredă, acesta fapt ar putea fi considerat drept „sfârșitul coaliției de scurtă durată”, mai ales în umbra declarațiilor matinale ale șefului statului. Totodată, spre seară, în presă au apărut informații că liderii socialiștilor și democraților, dar și prim-ministrul Ion Chicu, at fi avut o ședință comună în Parlament. Deocamdată, însă, nici unul dintre partide sau reprezentanții lor, dar nici premierul, nu au făcut declarații și nu au relatat dacă s-a luat vreo decizie.

Unii politicienii, însă, se arată încrezuți că eventualul scrutin nu va fi unul eventual, ci va avea loc și par a fi interesați în organizarea lui. Bunăoară, aseară, liderul PLDM, Vlad Filat, a anunțat că în cazul alegerilor anticipate va candida la fotoliul de deputat. Anterior, despre necesitatea desfășurării alegerilor anticipate au vorbit și comuniștii, care au menționat că aceasta ar fi unica soluție pentru a depăși criza politică, iar liderul DA, Andrei Năstase, a anunțat că el va fi cel care va declanșa procesul dacă obține funcția de șef al statului.

În context, ar trebui să precizăm că, ultimul sondaj electoral, publicat la sfârșitul lunii august, arată că PSRM ar acumula cele mai multe mandate de deputat dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit rezultatelor, socialiștii ar acumula 28,9%, urmați de PAS – 19,7% și Partidul ȘOR – 6,2%. Pe lista formațiunilor care ar accede în Parlament se mai numără Partidul Nostru – 5,1 % și PDM – 3,8%. Rămâne, însă, de văzut, dacă studiile sociologilor se vor adeveri și dacă scenariile enunțate anterior de Dodon vor fi puse în aplicare.

Articole asemănătoare

Back to top button