fbpx

video | Decis! Alegerile parlamentare anticipate și cele prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi

Alegerile parlamentare anticipate și cele prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi. Anunțul a fost făcut de Curtea Constituțională, care s-a întrunit astăzi pentru a lua o decizie în acest sens.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Hotărârea a fost pronunțată pe 7 iulie 2020, de președinta CC Domnica Manole, care a mai anunțat că:

Potrivit art. 85 din Constituție, dizolvarea Paralmentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova este interzisă în orice circumstanță.

– Conform art. 85 și 90 din Constituție, dizolvarea Paralmentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova, în cazul în care în această perioadă șeful statului demisionează, sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, este interzisă.

– În sensul art. 61, 78, 85 și 90 din Constituție, desfășurarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinarea sau anticipate, în această perioadă este interzisă.

– În sensul art. 2 alin. 1, 38, 61, 78, 85 și 90 din Constituție, desfășurarea a două scrutine în aceeași perioadă, cu excepția alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinare sau anticipate, este permisă.

Amintim că solicitările cu privire la desfășurarea concomitentă a alegerilor au fost depuse pe 19 și 27 mai 2020, de către deputații Vasile Bolea și Sergiu Litvinenco.

Citește și: Parlamentul a decis! Pe 1 noiembrie vom alege președintele țării

Articole asemănătoare

Back to top button