fbpx

Ministerul Sănătății, despre fuzionarea spitalului „Toma Ciorbă” și cel Dermatologic: „Reorganizarea nu presupune închiderea”

Ministerul Sănătății a anunțat că reorganizarea a două instituții medico-sanitare publice – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile nu presupune închiderea niciunui spital, ci doar comasarea sub un management comun, având în vedere specificul acestora similar – tratarea maladiilor contagioase.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ministerului, ambele spitale sunt de nivel terțiar și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar.

„Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile lucrează cu o capacitate de doar 40% din fondul activ de paturi, iar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” nu are secție de terapie intensivă, secție pediatrică, laboratoare performante,” se arată într-un comunicat al ministerului.

Gestionarea comună a acestor două instituții medico-sanitare, potrivit celor din fruntea ministerului Sănătății, va contribui la optimizarea proceselor administrative și la eficientizarea resurselor financiare, pe care le dețin ambele, permițând astfel concentrarea resurselor către îmbunătățirea serviciilor medicale calitative oferite populației.

„Menționăm că, reorganizarea nu presupune închiderea instituțiilor medicale, cum se vehiculează în spațiul public, ci optimizarea cheltuielilor, restructurarea și investițiile care se vor efectua în infrastructură, capacități și competențe, într-un management comun al instituțiilor. Managementul comun este un model demult practicat în multe țări și oferă o creștere și eficientizare a capacităților instituției.
Având în vedere necesitatea consolidării capacităților țării în gestionarea urgențelor legate de maladiile infecțioase și situațiile epidemiologice, sunt necesare investiții și restructurări la nivelul spitalelor. Utilizarea eficientă a capacităților ambelor spitale va contribui semnificativ la atingerea acestor obiective, asigurând un sistem de sănătate robust și pregătit să facă față provocărilor actuale și viitoare și va îmbunătăți atât condițiile de activitate a lucrătorilor medicali, cât și calitatea serviciilor medicale oferite pacienților,” mai menționează reprezentanții ministerului,

Amintim că Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern care prevede fuziunea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Pincipalul argument care stă la baza necesității de fuzionare a celor două instituții este că toate maladiile contagioase fac parte din grupul maladiilor infecțioase, ceea ce face posibilă comasarea instituțiilor și elaborarea unui management de activitate comun.

Citeșite și: Scandal la Spitalul de Dermatologie: Colectivul anunță grevă generală și acțiune de nesupunere civică

Articole asemănătoare

Back to top button