fbpx

Limba română, cu acte în regulă! Sandu a promulgat legea: Cei care ne-au zis că vorbim „moldoveneasca” au urmărit un singur lucru – să ne dezbine

Legea care prevede înlocuirea sintagmei limbii moldovenești cu limba română în legislația țării a fost promulgată miercuri, 22 martie, de către preşedinta ţării, Maia Sandu. Şefa statului a menţionat că Republica Moldova, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ.  Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că „vorba dulce mult aduce”, a punctat Sandu.

Mai mult, Sandu susține că ce „cei care au zis decenii la rând că cetățenii Republicii Moldova, vorbesc limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit să dezbine societatea.

„Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, susține Sandu.

Președinta țării este convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri.

„Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate”, mai susține șefa statului.

Amintim că în data de 16 martie, Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Articole asemănătoare

Back to top button