fbpx

„Justiție pentru televoting”: Petiție inițiată după ce Natalia Barbu a fost declarată câștigătoare în baza votului juriului

A fost inițiată o petiție în sprijinul participantei Valeria Pașa, finalistă la selecția națională a Eurovision în urma deciziei televiziunii publice de a o desemna pe Natalia Barbu drept reprezentanta R. Moldova la Eurovision Song Contest 2024 cu piesa „In the middle”, în baza votului juriului. Asta după ce s-a înregistrat egalitate de puncte între cele două finaliste, 22.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pe 17 februarie 2024, a avut loc finala Selecției Naționale Eurovision. Potrivit votului juriului (5 persoane, dintre care două sunt angajate TRM), Natalia Barbu a primit 12 puncte. Valeria Paşa a primit 12 puncte de la public (televoting) (4771 voturi, față de 2421 voturi pentru Natalia Barbu). Tragerea finală este de 22 de puncte pentru fiecare artist. Comitetul de organizare a concursului, format din reprezentanți ai TRM, în calitate de radiodifuzor oficial, a decis printr-un protocol separat, potrivit căruia votul juriului este decisiv. Publicul cere corectitudine și luarea în considerare a voturilor noastre – altfel de ce urmărim competiția, iar TRM nu selectează reprezentanți ai țării la nivel de selecție internă?”, se arată în descrierea petiției.

Doritorii sunt îndemnați să semneze petiția online pentru a-și exprima opiniile cu privire la procesul de selecție.

Petiția poate fi accesată AICI.

Până în acest moment, 1123 de persoane au votat.

 

Amintim că, deși Valeria Pașa a învins la votul publicului, prioritate a avut Natalia Barbu, care a obținut maximum de puncte din partea juriului, 12.

În Regulamentul privind desfășurarea selecției naționale și desemnarea reprezentantului R. Moldova la concursul internațional Eurovision Song Contest 2024 este stipulat că „modalitatea de jurizare pentru finală va fi: 50% juriu și 50% telespectatori, iar învingător va fi considerat acel interpret/ formație care va reuși acumularea punctajului maximal”.

Totodată se mai menționează că „la orice etapă a concursului, TRM este în drept să decidă dacă va organiza și desfășura etapa următoare și/sau dacă va desemna în alt mod reprezentantul R. Moldova la ESC 2024”.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

În acest an, concursul se va defășura în orașul Malmö, situat în sudul Suediei, selectat drept gazdă pentru cea de-a 68-a ediție a competiției muzicale.

Potrivit informațiilor, prima semifinală a concursului se va desfășura marți, 7 mai, iar cea de-a doua – joi, 9 mai. Marea finală a Eurovision Song Contest 2024 urmează să aibă loc sâmbătă, 11 mai, pe arena din orașul Malmö.

Articole asemănătoare

Back to top button