fbpx

infografic | 63% dintre moldoveni nu fac deloc sport. Care sunt cele mai practicate activități fizice ale bărbaților și femeilor din țară?

Magenta Consulting anunță, în cadrul unui sondaj, că 63% dintre moldoveni spun că nu practică deloc sportul. Însă, vestea bună este că fac mai mult sport acum, comparativ cu anul 2015, atunci când rata persoanelor care nu practicau activități sportive era de 85%.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Doi din 10 moldoveni fac sport în fiecare zi și 11% – săptămânal. Cele mai multe dintre persoanele care sunt active din punct de vedere fizic cu regularitate au peste 30 de ani, ponderea celor de 50+ ani fiind de 47%. Fiecare a treia persoană dintre cei care practică sportul cu regularitate este din capitală.

Sport pentru sănătate

80 la sută dintre cei care practică sportul o fac pentru ca să se simtă bine și sănătos. Acesta este cel mai menționat motiv și printre europeni. 20% dintre moldoveni fac mișcare din plăcere sau hobby și doar 6% – pentru că vor să slăbească. Printre alte motive se numără și cel de autoapărare sau pentru a acumula masă musculară. Se vede că prioritățile moldovenilor s-au schimbat în ultimii patru ani. În 2015, doar o treime dintre respondenți spuneau că fac mișcare pentru sănătate și 15% – pentru a slăbi.

Gimnastica de dimineață sau plimbările de seară?

La întrebarea „Ce fel de sport practicați?”, 41% dintre respondenți au menționat gimnastica. Al doilea cel mai practicat sport este alergatul (menționat de către 18%), plimbările și fotbalul. Femeile obișnuiesc să facă gimnastică și plimbări într-o proporție mai mare decât bărbații. Alergatul și fotbalul sunt practicate într-o proporție mai mare de bărbați. Nicio femeie nu a afirmat că joacă fotbal.

Se pare că persoanele mai mature au înțeles că gimnastica de dimineață sau plimbările regulate sunt obiceiuri sănătoase – 67% dintre respondenții care o fac au vârsta de 50+. În același timp, tineretul practică fotbalul și joggingul. Plimbările sunt preferate într-o măsură mai mare de către persoanele din mediul urban. O parte dintre respondenți au menționat că fac și alte tipuri de sport, cum ar fi voleiul, ciclismul, sala de sport sau înotul.

Sala de sport – preferată de bărbați și de persoanele mai tinere

Sălile de sport sunt vizitate de o pondere de 17% dintre acei care fac sport și, dacă raportăm această rată la populația generală, doar 6% dintre moldoveni merg la o sală de sport. Putem afirma că moldovenii nu sunt adepții sălilor de sport, comparativ cu alte țări, așa cum 27% din populația adultă la nivel global sunt membri ai unui centru de fitness.

Cine sunt totuși cei care frecventează sălile de sport? Majoritatea sunt bărbați (64%), 85 la sută au vârsta de până la 50 de ani și mai mult de jumătate sunt din Chișinău. Sălile de sport sunt vizitate în mare parte de persoanele cu studii superioare (69% dintre respondenți), iar 2/3 au un job, fie că sunt specialiști și muncitori calificați, funcționari publici sau ocupă o funcție de conducere. Aproape toți au un cont de Facebook și folosesc poșta electronică.

În medie, un moldovean plătește 485 de lei pe lună pentru un abonament la o sală de sport. Bărbații scot din buzunar o sumă ușor mai mare (în medie, 506 lei lunar) decât femeile. Persoanele mai tinere (până la 30 de ani), la fel, tind să plătească mai mult pentru un abonament la fitness – în medie, 546 de lei lunar – probabil nu au obiceiul să caute cele mai bune oferte disponibile sau să negocieze.

Comparativ cu anul 2015, în ziua de azi, moldovenii plătesc aproximativ cu 111 de lei lunar mai mult pentru un abonament la o sală de sport.

Articole asemănătoare

Back to top button