fbpx

Guțul s-a întâlnit cu Putin la Soci. Bașcana „l-a informat” despre „fărădelegile” autorităților din R. Moldova

Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, a denunțat, într-o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, „acțiunile ilegale” ale Republicii Moldova care ar provocă „instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Başcana Găgăuziei a scris pe Telegram că, În marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, a discutat cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin despre „probleme regionale și geopolitice complexe, al căror epicentru este Găgăuzia noastră”.

„L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre fărădelegile autorităților din R. Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia pas cu pas atribuțiile, ne limitează bugetul și ne încalcă drepturile, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara”, a scris Evghenia Guţul pe contul său de Telegram alături de o poză cu președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit acesteia, liderul rus a „promis că va sprijini Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor, puterilor și pozițiilor noastre legitime pe arena internațională”.

Presa rusă a informat laconic despre întrevederea dintre Putin şi Guţul. „Putin a discutat succint cu conducătoarea Găgăuziei în marja Festivalului internaţional al tineretului”, a notat agenţia TASS.

La rândul său, site-ul Kremlinului a menționat laconic întâlnirea, alături de o fotografie: „Întâlnire cu şefa Găgăuziei, Eugenia Guţul. Vladimir Putin s-a întâlnit cu şefa Găgăuziei, Evghenia Guţul, în marja Festivalului Mondial al Tineretului”.

Evghenia Guţul devine însă primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei, în condiţiile în care conducerea de la Chişinău a condamnat agresiunea militară rusă şi sprijină ţara vecină prin găzduirea refugiaţilor şi livarea de asistenţă umanitară, relatează News.ro.

Atât Găgăuzia, cât şi Transnistria spun că sunt afectate de noul Cod Vamal intrat în vigoare de la 1 ianuarie, prin care sunt obligate de a plăti taxele vamale către bugetul central, şi nu în bugetele locale, cum se întâmpla până acum.

Articole asemănătoare

Back to top button