fbpx

foto | George Floyd, comemorat în Minneapolis. Acesta a devenit un „simbol” pentru cei care luptă împotriva rasismului

În America au avut loc noi manifestații, de data aceasta pașnice. Oamenii cer încetarea discriminării rasiale, iar „simbolul” lor a devenit George Floyd – bărbatul afro-american care a sfârșit sufocat de polițiști în timpul unei arestări abuzive.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mii de oameni, albi, afro-americani, imigranți au mărșăluit împreună pe străzile din New York, Washington DC, dar și din alte mari orașe. Sute de persoane au participat la funeraliile lui George Floyd organizate la Minneapolis.

Familie, prieteni, politicieni și activiști pentru drepturi civile au fost prezenți în sala unde a fost adus sicriul, în vreme ce afară s-au adunat alte sute de oameni. Toți au ținut un moment de reculegere timp de opt minute și 46 de secunde, exact timpul cât George Floyd a fost strivit la pământ de către polițiști, scrie BBC.

Foto: BBC
Foto: BBC

Printre discursurile emoționante ținute în timpul ceremoniei de comemorare se numără cel al lui Al Shrapton, activist pentru drepturi civile:

„Povestea lui George Floyd este povestea oamenilor negri, pentru că de 401 ani încoace motivul pentru care nu am putut niciodată să fim ceea ce doream, ceea ce visam este pentru că voi v-ați ținut genunchii pe gâturile noastre. Ceea ce s-a întâmplat cu George Floyd se întâmplă în fiecare zi în această țară în sistemul educațional, sanitar și în orice domeniu al vieții americane.

A sosit timpul să ne ridicăm în numele lui George și să vă spunem să vă luați genunchiul de pe gâturile noastre. Azi sunt mai plin de speranță ca oricând. Când am văzut marșuri la care numărul tinerilor albi îl întrecea în unele locuri pe cel al negrilor, am știut că au venit alte vremuri. Când am văzut oameni în Germania, la marș pentru George Floyd, mi-am zis că a venit vremea. Când i-am văzut în fața parlamentului din Londra, în Anglia, mi-am zis că a venit vremea”.

Ben Crump, avocatul familiei lui George, a declarat că „nu pandemia de coronavirus l-a ucis, ci pandemia de rasism și discriminare”.

Menționăm că George Floyd va fi înmormântat pe 9 iunie, la Houston, oraşul în care a crescut.

Foto: BBC

Articole asemănătoare

Back to top button