fbpx

doc | Slusari: Usatîi a dispus inițierea de urgență a unor licitații pentru reabilitarea drumurilor la indicația directă a lui Dodon

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” anunță că a intrat în posesia unor informaţii precum că, recent, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, ar fi dispus să fie demarate în regim de urgenţă licitații pentru lucrările de reabilitare a drumurilor la indicația președintelui Igor Dodon.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alexandru Slusari susține că nu este clară sursa de finanțare a acestui proiect, deorece Ministerul Finanțelor nu a încheiat deocamdată niciun acord de finanțare, condiție în care licitațiile nu pot fi petrecute.

„Anunțurile privind licitațiile pentru contractarea lucrărilor de construcție în valoare estimativă la peste 640 de milioane de lei au fost publicate doar în Buletinul de Achiziții Publice, fapt care încalcă grav prevederile unor articole din legea privind achiziţiile publice. Conform aceastei legi, anunțurile de intenţie pentru proiecte de asemenea anvergură trebuie să fie publicate şi în Jurnalul Oficial al UE, lucru care a fost ignorat”, a declarat liderul fracțiunii parlamentare a PPDA, Alexandru Slusari.

Potrivit lui, Administrația de Stat a Drumurilor ar fi propus să fie respectată legislația și să fie organizate licitațiile într-un regim transparent, însă ministrul ar fi dat de înțeles că totul trebuie să se întămple căt mai repede, întrucât deja sunt cunoscuți câștigătorii și președintele ar fi planificat vizitele la șantiere începând cu luna martie.

În acest context, deputatul spune că a cerut de la ministrul Economiei și Infrastructurii explicații publice și prezentarea informației exhaustive pe acest subiect nu doar pentru transparența decizională pe plan intern, ci și în raport cu partenerii de dezvoltare. „Relațiile noastre cu Uniunea Europeană vor avea de suferit semnificativ, în cazul în care informația sus-menționată se va adeveri”, a subliniat Slusari.

În cadru ședinței de astăzi a Guvernului, premierul Ion Chicu s-a interesat despre progresul pe dimensiunea licitațiilor pentru construcția drumurilor. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a comunicat că din 17 loturi destinate pentru licitare internațională deja sunt publicate cinci.

„Toate achizițiile sunt publicate pe platforma informațională M-Tender și asigurăm transparența maximă. Informăm ambasadele acreditate în RM despre aceste licitații și solicităm suportul lor în informarea companiilor interesate să participe”, a menționat ministrul Usatîi.

Premierul a cerut MEI să contacteze direct companiile mari regionale pentru a le informa despre intențiile Guvernului de la Chișinău de a contracta servicii de construcție a drumurilor, precizând că lucrările trebuie să înceapă imediat cum va fi posibil.

Articole asemănătoare

Back to top button