fbpx

doc | Raportul Kroll 2, fără informații ascunse. Presa a intrat în posesia documentului cu toate datele care au fost hașurate

Raportul Kroll 2, în varianta cu toate datele vizibile, a ajuns în posesia jurnaliștilor. Astfel, cei de la NewsMaker.md scriu că hașurate ar fi fost informațiile despre denumirile unor bănci, numele unor cetățeni străini, precum și datele despre câteva companii, unele dintre ele fiind deja cunoscute publicului, altele mai puțin.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit sursei citate, majoritatea informațiilor șterse se referă la cei vizați în schema de retragere și spălare de bani. La pagina 79, de exemplu, care se referă la natura tranzacțiilor, se spune că banii moldoveni de obicei erau transferați într-o singură zi în mai multe conturi Privatbank și ABLV. Descrierile operațiunilor au fost limitate și s-au schimbat. În versiunea publicată a raportului, un exemplu de tranzacție a fost șters.

La pagina 80 a raportului a fost ascunsă lista companiilor ale căror conturi în banca ABLV sunt considerate principalele care au fost utilizate pentru spălarea banilor. Sunt menționate peste 60 de firme. Adesea, în raportul publicat sunt șterse numele băncilor letone deja menționate în cazul furtului miliardului.

Astfel, la pagina 82 este camuflată informația despre întâlnirea lui Șor cu managerii principali ai băncii Privatbank, care au avut loc pe 30 septembrie 2014. În nota despre această întâlnire, care a fost studiată de experții Kroll, sunt menționate numeroase denumiri de companii prin conturile cărora în Privatbank su fost spălați bani.

Totuși, pe paginile care au fost ascunse informații nu există lista beneficiarilor finali, despre care atât de mult se insistă.

Articole asemănătoare

Back to top button