fbpx

doc | Mai mulți medici și rezidenți din țară se plâng că nu și-au primit salariile pentru două luni. Reacția Silviei Radu

Ala Nemerenco, ministra Sănătății numită de Maia Sandu, a scris ieri pe pagina sa de Facebook că rezidenților angajați la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) nu li s-a achitat salariul din luna aprilie. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, Nemerenco mai spune că jumătate din rezidenții anului doi, care se află în stagiu practic în raioane, au primit pentru luna martie salariul incomplet – doar câte 1000 lei, iar rezidenții de la ANSP în loc să petreacă stagii practice și să se dezvolte profesional, sunt utilizați pe parcursul deja a trei luni pentru a îndeplini o funcție simplă de operator în Direcția Management date în sănătate (introduc certificatele de deces în sistemul de date).

În același timp, într-o altă postare pe pagina sa de Facebook, ministra din așa-numitul Guvern Sandu spune că a aflat că și în alte specialități salariul rezidenților nu e plătit din aprilie.

„Ba mai mult – nici până la ziua de azi nu s-a achitat recalcularea pentru lunile decembrie 2018 – martie 2019 conform cerințelor Legii 270 din 23.11.2018 cu privire la sistemul unic de salarizare a sistemului bugetar. Ministerul Finanțelor nu a alocat încă resurse pentru acest scop, și toți așteaptă”, scrie Nemerenco.

Ea a mai publicat pe pagina sa și o scrisoare care ar fi semnată de angajații Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, în care aceștia menționează că pe teritoriul instituției se află persoane străine, iar poliția și paza Ministerului nu întreprind nimic în acest sens.

„Dacă sunt apărători ai instituției, după cum menționați, de ce ne interziceți să-i fotografiem și să-i filmăm pe acești eroi?”, se arată în textul scrisorii. 

În replică, ministra Sănătății din Guvernul Filip, Silvia Radu spune că scrisorile anonime „cineva și le trimite sie însuși pentru a face valuri în presă și a le publica pe paginile proprii de Facebook, încercând astfel să-și satisfacă propriile orgolii”. 

„Este trist că într-o situație de blocaj politic și juridic, cineva încearcă să-și bată joc în așa mod de angajații MSMPS. Celora, care de pe conturi anonime trimit scrisori vreau să le zic: Lăsați oamenii în pace! Aveți respect față de cei care muncesc și nu au nici o atribuție politică. 

Chiar ieri am avut o întâlnire cu colegii din minister și toată lumea este la datorie și vrea să muncească, activitatea Ministerului nu va fi tulburată de scrisori anonime și încercări de presiuni asupra angajaților”, se arată într-o postare publicată de Radu pe pagina sa de Facebook.

De menționat că, acum câteva zile, Pavel Filip a spus că autoritățile publice locale nu vor avea greutăți financiare în acordarea salariilor pentru bugetari, adăugând că lefurile „o să fie date la timp și proiectele pornite – tot la timp vor fi executate”.

Articole asemănătoare

Back to top button