fbpx

CSM respinge sesizarea SIS, care cerea pedepsirea unor judecători care examinau cauze penale în care este vizat Veaceslav Platon

Inspecția Judiciară de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins ca neîntemeiată sesizarea șefului Serviciului Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, privind atragerea la răspundere disciplinară a magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani și sediul Râșcani, care examinează cauzele penale în care este vizat omul de afaceri Veceaslav Platon.

Decizia a fost luată în baza sesizării SIS, care a denunțat influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon, scrie tv8.md.

Potrivit documentului, Platon ar face presiuni pentru a determina adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta, fiind vorba de câteva instituții bancare și de asigurări. Un exemplu este și cazul recent, în care a fost implicata compania Moldasig, când printr-o decizie de judecata, firme afiliate lui Platon ar fi obținut administrare specială.

După ce scrisoarea semnată de directorul SIS, Alexandr Esaulenco, a fost făcută publică, Veaceslav Platon, a reacționat și a cerut Procuraturii Generale să intenteze în privința sa un nou dosar penal privind pretinsele „influențe asupra sistemului judecătoresc”, astfel încât autorii scrisorii să fie audiați.

Cu o reacție a venit și judecătoarea Tatiana Bivol, vizată în scrisoarea SIS către membrii CSM. Ea susține că informațiile incluse în document, ce o vizează, „sunt eronate și nefiind verificate”.

Decizia cu privire la respingerea sesizării poate fi contestată de autorul sesizării în completul de examinare a contestațiilor al colegiului disciplinar în decurs de 15 zile de la data recepționării deciziei motivate.

Amintim că SIS a solicitat, la 2 decembrie curent, într-o scrisoare adresată CSM, să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența omului de afaceri Veaceslav Platon.

În scrisoare, SIS anunța că a recepționat „sesizări care denotă influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon, pentru a determinat adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta”.

Vezi și: Reacția lui Platon, după ce SIS a informat că ar fi șantajat și mituit judecători pentru a-și recupera activele

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button