fbpx

Au fost alocați bani pentru vaccin? Ex-ministra Dumbrăveanu o înfruntă pe Sandu: Se observă o intensificare a dezinformării

Nemulțumită de „intensificarea acțiunilor de dezinformare a opiniei publice” privind neplanificarea de finanțe pentru anul 2021 în vederea procurării vaccinului împotriva COVID-19, precum și lipsa banilor pentru acest scop, Viorica Dumbrăveanu a scris un mesaj pe Facebook în care își apără pozițiile din postura de fost ministru al Sănătății.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ei, la 30 noiembrie 2020, Guvernul a aprobat proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021, iar la Subprogramul „Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” (fondul măsurilor de profilaxie) au fost aprobate 45 de milioane lei. Totodată, în nota informativă este menționat că aceste mijloace urmează a fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv pentru achiziția vaccinului împotriva COVID-19.

După aprobarea Legii FAOAM pentru 2021 – afirmă Dumbrăveanu- Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, la 29 decembrie 2020, a decis alocarea a cinci milioane de lei pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19 din cele 45 de milioane aprobate.

„Țin să menționez că, pe lângă aceste cinci milioane de lei alocate din fondul de profilaxie, în fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, au fost aprobate zece milioane de lei pentru anul curent, care, conform Hotărârii Guvernului nr. 594/2002, pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, adică, inclusiv, pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19”, a scris ea.

„Generalizând, pentru cei care NU cunosc și nici NU doresc să cunoască că, la moment, există în fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală cel puțin 15,0 mln. lei (5,0 mln. din fondul de profilaxie și 10,0 mln. din fondul de rezervă al CNAM) disponibile pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19. Iată de ce, a fost aprobată Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 44 din 09 februarie 2021, care la pct. 10 menționează că, CNAM va finanța cheltuielile pentru achiziția de vaccin și a consumabilelor pentru combaterea COVID-19”, a mai scris ea.

Potrivit ei, suplimentar pot fi alocați bani din fondul de intervenție (116321,3 mii de lei), precum și din fondul rezervă al Guvernului (161500,0 mii de lei).

Viorica Dumbrăveanu a publicat și o serie de extrase din documentele la care a făcut referire.

Aceste declarații vin în contrast cu afirmațiile Maiei Sandu, făcute la 8 februarie curent, în care președinta a calificat drept „ciudată” decizia Guvernului Chicu de a nu aloca bani în bugetul pentru anul 2021 în vederea achiziționării de vaccin. Această critică a fost folosită de președintă, ulterior, în câteva apariții publice, inclusiv într-un briefing organizat ieri, 23 februarie. Potrivit Maiei Sandu, decizia de a nu aloca bani pentru cumpărarea de vaccin împotriva noului coronavirus a fost o dovadă a lipsei de responsabilitate și viziune a Guvernului Chicu.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button