fbpx

Transportul interurban de pasageri va fi sistat în perioada 27-29 februarie

Activitatea a peste 80% din transportul interurban de pasageri va fi sistată în perioada 27-29 februarie. Transportatorii protestează astfel pentru că autoritățile nu le-ar fi acceptat solicitările de a renunța la noile prevederi din Codul transporturilor rutiere, a anunțat luni, 26 februarie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Transportatorii se arată nemulțumiți față de o nouă procedură de eliberare a autorizațiilor pentru companiile de transport, dar și posibilitatea primăriilor de a lansa rute și a stabili programul acestora. Ei spun că astfel și-ar putea pierde licența.

Totodată, președintele APOTA, Oleg Alexa, susține că transportatorii care nu vor să nu iasă pe rute în următoarele trei zile ar fi intimidați, supuși presiunilor și chiar amenințați de autorități. Acesta afirmă că activitatea unelor rute ar putea fi sistată și în viitor: „Autoritățile au ales calea confruntării cu transportatorii și insistă asupra promovării unor scheme ilegale”, a mai spus Oleg Alexa, acuzând autoritățile de ignoranță.

În același timp, autoritățile afirmă că modificările vor facilita o concurență sănătoasă și mai multe opțiuni de transport pentru călători. „Poziția noastră rămâne neschimbată și îndemnăm toți operatorii de transport să-și respecte angajamentul față de cetățeni și să iasă mâine, și în celelalte zile la lucru, să ofere oamenilor posibilitatea de a se deplasa”, se arată într-un răspuns oferit jurnaliștilor de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Totodată, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a îndemnat operatorii de transport rutier să asigure respectarea necesității de mobilitate a cetățenilor.

„Nerespectarea prevederilor Codului transporturilor rutiere al RM, atrage după sine sancționarea cu amendă în mărime de la 240 (12000 MDL) la 270 (13500 MDL) de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere și amendă de la 400 (20000 MDL) la 450 (22500 MDL) unități convenționale aplicată persoanei juridice, conform art. 197 alin. (29) Cod contravențional”, se arată într-un comunicat al instituției.

Articole asemănătoare

Back to top button