fbpx

Analist politic, despre ideologia de bază a războiului din Ucraina: „Rusia viitorului înseamnă înainte către URSS”

Instituția de presă prin care Kremlinul își transmite narativele, RIA Novosti, a publicat marți, 22 martie, un comentariu al unui analist politic în care e dezvăluită ideologia care a stat la baza războiului din Ucraina: refacerea URSS.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Procesul de transformare a Rusiei este abia „la început”, spune analistul politic Petr Akopov, care crede că „epoca de tranziție post-sovietică – era ambiguității, a dublei gândiri, a neclarității” – s-a încheiat, scrie libertatea.ro.

„Vom trăi din nou în URSS, dar nu în cea de care se tem antisovieticii sau comuniștii. Nu, începem să construim o Rusie dreaptă, solidară, suverană. Reînviind ce e mai bun din ce este încorporat în codul nostru național (…)”, scrie Akopov.

El susține că nu Vladimir Putin a dat această direcție, ci însuși poporul rus, „istoria noastră rusă, pe care mulți dintre noi nu o cunoșteam și nu voiam să o cunoaștem și să o înțelegem”.

„Să ispășim prăbușirea URSS”

„Spiritul istoriei Rusiei, spiritul strămoșilor noștri ne oferă o șansă nu doar să ispășim prăbușirea URSS, ne oferă șansa de a o corecta prin creație, prin renașterea marii Rusii.

Dacă nu o folosim, dacă ne agățăm de ruinele lumii vechi și ne limităm la simulacre și falsuri, vom fi zdrobiți – și nici măcar de inamicii noștri, vom fi zdrobiți de istoria lumii, propria noastră neputință și minciuna ne vor ucide. Prin urmare, pur și simplu nu avem dreptul să ne îndoim de capacitatea noastră de a obține rezultatul de care avem nevoie”, scrie Akopov.

RIA Novosti scrie că Putin a vrut să ia țara înapoi de la oligarhi, ceea ce în mare parte a reușit. De asemenea, Akopov încurajează cititorii să vadă Rusia drept „centru al lumii”.

„Aici este principalul lucru care ne lipsește și singurul lucru pe care trebuie să-l învățăm cu adevărat de la străini: ideea Rusiei ca centru al lumii. Aceasta nu este mândrie, nu e vorba despre încredere în sine și nici măcar despre șovinism. Gândirea noastră (și nu numai geopolitică) ar trebui centrată pe rus. Așa cum a fost dintotdeauna cu chinezii, care percep întreaga lume drept periferie, orice nu e în Regatul de Mijloc”, mai scrie analistul.

„Și dacă viziunea noastră asupra lumii”, continuă Akopov, „devine națională, acest lucru nu va face decât să întărească înțelegerea reciprocă cu vecinul nostru și să facă unirea a două mari civilizații mult mai puternică decât era în epoca sovietică.  Pentru că noua URSS – o Rusie dreaptă, solidară, suverană – va sta pe cea mai de încredere fundație posibilă”, încheie acesta.

În perioada 1956-1991, republicile Uniunii Sovietice erau în număr de 15 și printre ele se aflau mai multe actuale state independente, printre care Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, Lituania, Republica Moldova, Estonia și Letonia.

Articole asemănătoare

Back to top button