fbpx

video | Va decreta sau nu președinta un candidat la funcția de premier? Slusari: Declarația propusă de PAS nu generează consecințe juridice

Declarația propusă de PAS, prin care deputații s-ar obliga să nu voteze Guvernul, nu generează consecințe juridice. Afirmația îi aparține lui Alexandru Slusari și a fost făcută în studioul emisiunii „Puterea a Patra”, parlamentarul punctând că în ultimii ani în Legislativ „s-au văzut mai multe declarații”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Politicianul este de părerea că există două căi pentru dizolvarea Legislativului și organizare alegerilor parlamentare anticipare, despre care se discută mult în ultima perioadă. Potrivit lui, este vorba fie de faptul că nu se va vota de două ori Executivul, fie deputații nu vor merge la ședințe timp de trei luni.

Dacă va fi cvorum, Guvernul va fi votat

Referindu-se la candidatul formal, care urmează să fie votat de Legislativ, Slusari a menționat că tentativa se va considera eșuată dacă ședința Parlamentului nu va avea cvorum. În același timp, potrivit lui, dacă parlamentarii se vor întruni în număr necesar, cel mai probabil cabinetul de miniștri va fi votat.

„Această variantă conține riscuri. Știm cu cine avem de a face. (…) Sunt niște jocuri politice. Până la urmă, nu există certitudine de 100%”, a conchis Slusari.

Curtea Constituțională ar putea obliga președinta să desemneze candidat?

Totodată, Slusari a mai declarat în studioul N4 că, potrivit lui, Curtea Constituțională (CC) ar putea să o oblige pe Sandu să desemneze un candidat. Conform lui, riscul există în contextul faptul că pentru a dizolva Legislativul șefa statului are nevoie de confirmarea circumstanțelor de dizolvare la CC. Contrar, Curtea ar putea constatat lipsa acestora.

„Este problema cu executarea Hotărârii CC din 6 august, precum că președintele este obligat să facă acest lucru. Dar pentru a declanșa procesul, doamna Sandu trebuie să depună sesizare. (…) Putem să ajungem, cu mare probabilitate, la momentul când Curtea Constituțională va constata lipsa circumstanțelor de dizolvarea a Parlamentului și o să o oblige pe doamna Sandu că înainteze candidatura. De două ori, cel puțin. Și noi până pe 23 martie pierdem timpul și începem de la început”, explică Slusari.

Deputații ar discuta despre dizolvarea Parlamentului doar la televiziuni

Pe de altă parte, deputații ar discuta despre dizolvarea Legislativului prin studiourile emisiunile, însă mai puțin în cadrul Legislativului. Slusari a declarat că Platforma DA a avut discuți doar cu PAS, iar socialiștii ar fi avut niște intenții de a analiza subiectul.

Pe de altă parte, amintim că Pro Moldova comunica în această săptămână că a avut întrevederi informare cu socialiștii pentru a discuta despre criza politică din Republica Moldova, menționând că au loc convorbiri și cu alte fracțiuni parlamentare.

Context

31 decembrie a fost ultima zi de mandat a Guvernului Chicu. Premierul și miniștrii Sănătății, Economiei și Finanțelor au refuzat să exercite funcțiile până la votarea unui alt cabinet, iar șeful de la Ministerul de Externe, Aureliu Ciocoi, a preluat interimatul funcției de prim-ministru.

De la începutul lunii ianuarie, Maia Sandu nu a desemnat încă un candidat la funcția vacantă de premier. Președinta nu ține în secret faptul că demisia Guvernului și desemnarea unui nou Executiv este „o pistă” pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Anterior, însă, șefa statului afirma în cadrul unei conferințe de presă că așteaptă întâi decizia Curții Constituționale (CC) referitoare la posibilitatea autodizolvării Legislativului, iar ulterior va propune și alte soluții pentru declanșarea scrutinului.

Curtea a decis că procesul nu este posibil, iar Maia Sandu nu a venit deocamdată cu o reacție. În cadrul unui briefing de presă susținut după revenirea de la Bruxelles aceasta a relatat că urmează să își prezinte punctul de vedere săptămâna viitoare. Între timp, în spațiul public a apărut un document propus de PAS, deputații urmând să îl aprobe în plen și să se oblige să nu voteze miniștrii înaintați.

Pe de altă parte, socialiștii i-au înaintat luni ultimatum Maiei Sandu, cerând să desemneze candidatul la șefia Guvernului până pe 1 februarie. Totodată, marți, 19 ianuarie, aceștia s-au adresat la CC și au cerut magistraților să se expună și să comunice cât timp are președinta pentru a desemna o candidatură și ce riscă dacă nu o face.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button