fbpx

Încălecai pe-o șa și vă spusei povestea așa? CC examinează marți legalitatea decretului de desemnare a premierului

Curtea Constituțională (CC) se întrunește marți, la ora 10:00, pentru a examina legalitatea desemnării Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Sesizarea a fost depusă de mai mulți deputați socialiști.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Disputa a apărut după ce mai multe voci din spațiul public, făcând referire la decizii anterioare ale CC, anunțau că Maia Sandu este obligată să o desemneze pe Mariana Durleșteanu premier, în condițiile unei majorități parlamentare formale. Acordul pentru înaintarea fostei ministre a fost semnat de PSRM și Pentru Moldova, după ce echipa formată de Natalia Gavrilița a prezentat în Legislativ programul de guvernare, dar nu a primit vot de încredere.

CITEȘTE ȘI: Unii – milionari în acte, alții – foști miniștri sau lideri de partid. Cine sunt și ce averi au miniștrii propuși în Guvernul Gavriliță?

Gavrilița vs Durleșteanu sau PAS vs PSRM?

În pofida circumstanțelor menționate, Maia Sandu a înaintat-o a doua oară pe Natalia Gavrilița candidată la funcția de premier. Socialiștii au atacat decretul la CC și au cerut suspendarea lui, însă Curtea a decis că acesta rămâne valabil până la emiterea unei decizii.

Totuși, liderul socialiștilor, Igor Dodon, declara că, de facto, documentul a fost suspendat, deoarece Curtea a avertizat parlamentarii că nu se pot întruni pentru a vota Guvernul până la luarea unei decizii de către magistrați. Pe de altă parte, juristul PAS, Sergiu Litvinenco, scria pe pagina sa de Facebook că fostul președinte „e consiliat de savanți”, iar desemnarea Nataliei Gavrilița „nu a fost suspendată nici de facto, nici de jure”. De asemenea, potențialul ministru afirma că s-ar putea găsi deputați care să voteze viitorul Executiv, deoarece doresc să își păstreze fotoliile.

CITEȘTE ȘI: Cine este Mariana Durleșteanu, candidatura propusă de socialiști la funcția de prim-ministră?

De menționat este că și anunțarea candidaturii Marianei Durleșteanu a avut loc în Parlament, chiar în timp ce Natalia Gavrilița prezenta programul „Moldova Bună”, iar audierile candidatei nu au trecut fără replici acide și acuzații între deputații diferitor fracțiuni.

Încălecai pe-o șa și vă spusei povestea așa?

Nu este încă clar dacă decizia de astăzi a Curții Constituționale va încheia „povestea” desemnării premierului. Cert este că există câteva scenarii, fapt confirmat și de președintă. Sandu, însă, ezită să spună dacă va accepta sau nu să o desemneze premier pe Durleșteanu.

Șefa statului consideră că există două scenarii, iar finalitatea ambelor este un eventual scrutin, fie referendum, fie alegerile parlamentare anticipate. Potrivit ei, următorii pași se vor discuta „în funcție de decizia Curții Consituționale”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

CITEȘTE ȘI:

E sau nu obligată Maia Sandu să o desemneze premier pe Mariana Durleșteanu? Comentariul ex-președintelui CC, Alexandru Tănase

Articole asemănătoare

Back to top button