fbpx

Cine este Mariana Durleșteanu, candidatura propusă de socialiști la funcția de prim-ministră

În timp ce Natalia Gavrilița răspunde la întrebările parlamentarilor referitor la programul său guvernamental, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM are propriul candidat la funcția de prim-ministru. Este vorba despre Mariana Durleșteanu. Cine este și cu ce s-a ocupat anterior, vezi mai jos:

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mariana Durleșteanu a lucrat, începând din anul 1995, în cadrul Ministerului Finanțelor din Republica Moldova. Totodată, aceasta a activat în funcție ministru al Finanțelor în perioada martie 2008 – septembrie 2009, în Guvernul Greceanîi.

Durleșteanu a urmat cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializându-se în contabilitate și informatică de gestiune, apoi a urmat un masterat în administrarea afacerilor organizat de Centrul Internațional de Dezvoltare, Școala de management din orașul Bled, Slovenia  și studii postuniversitare în specialitatea reforma economică și guvernamentală la Universitatea Westminster din Londra.

Ulterior, a urmat cursuri de specializare organizate de Banca Mondială, FMI și Merrill Lynch.

Mariana Durleșteanu a fost  director al Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale destinate Dezvoltării Sectorului Privat.

În iulie 2001 este numită în funcția de viceministru al finanțelor al Republicii Moldova, apoi în aprilie 2002 în cea de prim-viceministru al finanțelor, având ca principalele responsabilități negocierea cu instituțiile financiare internaționale, participarea la elaborarea politicii fiscal-bugetare, la elaborarea strategiei de reducere a sărăciei și creșterii economice, participarea la negocierile Planului de Acțiuni UE-Moldova, la analiza gestionării și restructurării datoriei de stat.

De asemenea, a coordonat activitățile următoarelor departamente și domenii: Trezoreria, Datoria de Stat, Tehnologii Informaționale, Supravegherea Asigurărilor, microfinanțării și conlucrarea cu sectorul bancar. În această perioadă, a fost Guvernator alternativ la FMI pentru Moldova și Guvernator la Banca Mării Negre pentru Comerț și Dezvoltare.

În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz.

La data de 17 noiembrie 2004, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit.

În anul 2002, Durleșteanu a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

În 2019, Forbes România a clasat-o pe locul șapte, în TOP 50 cele mai influente femei.

Mariana Durleșteanu s-a născut la 5 septembrie 1971, în Chișinău.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button