fbpx

„Mulți vor să-și păstreze fotoliile călduțe. Se pot găsi 51 de deputați să voteze noul Guvern”. Potențiale scenarii de declanșare a anticipatelor, publicate de Litvinenco

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco nu exclude faptul că actualul Parlament ar putea da votul de încredere unui nou cabinet de miniștri, deși deputații afirmă că pledează pentru alegeri anticitpate. „Indiferent ce se spune în public, se pot găsi 51 de parlamentari care să voteze acest Guvern. Mulți vor să-si păstreze fotoliile călduțe”, a subliniat parlamentarul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Litvinenco a reiterat că varianta cea mai rapidă de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate, conform legii, este refuzul dublu al Legislativului de acordare a votului de încredere potențialului cabinet de miniștri. Totuși, există riscuri, precizează parlamentarul PAS.

„Evident, cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este dacă Parlamentul de două ori respinge solicitarea de învestitură a unui Guvern venită din partea unui candidat la funcția de Prim-ministru. Numai că această cale comportă și cele mai multe riscuri. Și asta deoarece, indiferent ce se spune în public, se pot găsi 51 de parlamentari care să voteze acest Guvern. Or, gradul de încredere în deputații acestui Parlament este zero, mulți vor să-si păstreze fotoliile călduțe, chiar dacă ne vor vorbi solemn că se ghidează de interesul țării”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

„Și dacă cumva se învestește un Guvern, alegeri parlamentare nu vor mai avea loc, iar Parlamentul actual va activa, cel mai probabil, până în 2023”, a mai adăugat deputatul.

Alte două scenarii propuse de Litvinenco

Prima cale ar fi blocarea procesului de votare a legilor timp de trei luni.

„Aici, probabil, mai trebuie întrebată încă Curtea Constituțională (dacă perioada când Parlamentul nu este în sesiune ordinară se calculează la determinarea celor trei luni), însă nu este exclus că, dacă Parlamentul nu adoptă nicio lege până pe 16 martie 2021 (16 decembrie este ultima ședință la care s-au votat legi), de pe 17 martie 2021 Parlamentul poate fi deja dizolvat”, a declarat parlamentarul.

A doua este imposibilitatea formării Guvernului timp de trei luni.

„Termenul curge de la 23 decembrie 2020 atunci când a demisionat fostul Prim-ministru Ion Chicu… . Dacă până la 23 martie 2021 nu este învestit un Guvern, indiferent de motive, pretexte, cauze, de pe 24 martie intervine obligativitatea dizolvării Parlamentului”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Citește și: Anticipate în aprilie sau iunie? Potențiale scenarii, publicate de Litvinenco

„Parlamentul actual este problema majoră a țării și al cetățenilor. Nu poate acest Parlament – corupt, nelegitim, nereprezentativ, unde majoritatea deputaților se gândesc doar la propriul interes etc. – să învestească un Guvern bun, care ar lucra pentru oameni. De aceea, Parlamentul actual trebuie să plece odată și pentru totdeauna! Indubitabil! Și fără nici un fel de dar dacă…”, a conchis parlamentarul.

ZUGO menționează că toate fracțiunile parlamentare din actuala legislatură se declară pro alegeri anticipate.

Amintim că, anterior, deputații PAS s-au adresat la Curtea Constituțională pentru a vedea dacă există posiblilitatea autodizolvării Parlamentului. Subiectul urmează să fie analizat de judectorii constituționali.

La 23 decembrie 2020  Ion Chicu a anunțat demisia cabinetului de miniștri pe care l-a condus. Astfel, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a numit în calitate de premier interimar pe Aureliu Ciocoi, fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button