fbpx

Europarlamentar: UE va sprijini financiar R. Moldova pentru a depăși criza energetică, iar România va găsi soluții pentru livrarea de gaze

În contextul crizei energetice, se vede din nou dorința României și a Uniunii Europene de a ajuta Republica Moldova – susține europarlamentarul român, Siegfried Mureșan. Potrivit lui, se mai vede din nou cum Rusia, care ar fi putut să ajute Republica Moldova în această situație, nu o face.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Se vede din nou cine este prietenul cetățenilor Republicii Moldova și cine dorește doar să-și sporească propria influență economică pe seama cetățenilor acum, în prag de iarnă. Eu sunt încrezător că Guvernul de la Chișinău va găsi în scurt timp o soluție pentru a ieși cât mai bine din criza energetică. Guvernul se bucură acum de încrederea și sprijinul partenerilor internaționali care vor să ajute Republica Moldova”, a declarat Siegfried Mureșan în cadrul unei intervenții la Jurnal TV.

Mureșan a declarat că UE va oferi sprijin financiar R. Moldova pentru a depăși criza energetică. Oficialul spune că până în 2027, 50% dintre fondurile europene alocate Republicii Moldova ar putea fi redirecționate spre marile proiecte de infrastructură, pentru a asigura independența energetică a statului.

Prețurile sunt mari pentru întreaga Uniunea Europeană, sunt afectați consumatori și întreprinderi din toată Europa. În aceea ce privește Republica Moldova, sunt sigur că Uniunea Europeană va veni cu sprijin financiar sub forma unei asistențe macrofinanciare în perioada imediat următoare. Din cele 600 de milioane de euro anunțate dezvoltării economice, trebuie să tragem concluzia că o parte semnificativă din această sumă trebuie să meargă la creșterea independenței energetice și la modificări de infrastructură energetică pentru a obține această independență”, a spus Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul afirmă că România nu va lăsa la greu Republica Moldova și se arată convins că la București vor fi identificate soluții pentru a livra Chișinăului gaze naturale prin intermediul Gazoductului Iași-Chișinău, imediat ce criza politică din România se va încheia.

Această criză trebuie să ducă la accelerarea interconectării energetice a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, în primul rând, prin România. Interconectare de gaz și energie electrică. Am cerut ca 50% din fondurile alocate Republicii Moldova pentru perioada 2021-2027 să meargă în mari proiecte de infrastructură”, a mai spus acesta.

Amintim că luni, 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG. Achiziția vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și să echilibreze presiunea joasă din conductă. Aceasta este prima achiziție din surse alternativă din istoria Republicii Moldova.

Vezi și: Gavrilița: Prețul pentru gazele naturale din Polonia e de circa 1000 de dolari pentru mia de metri cubi

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button