fbpx

Gavrilița: Prețul pentru gazele naturale din Polonia e de circa 1000 de dolari pentru mia de metri cubi

Prețul de achiziție a gazelor naturale de către Energocom de la compania poloneză PGNiG este unul de piață, fiind în jur de 1000 de dolari pentru mia de metri cubi. Afirmația îi aparține prim-ministrei Nataliei Gavrilița și a fost făcută luni, 25 octombrie, în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șefa Guvernului nu a numit suma exactă pentru livrarea de gaze, motivând că în contractele de acest tip pe piața europeană prețul nu este indicat pentru a menține concurența, fiind considerat un secret comercial”, a spus oficiala.

Gavrilița spune că R. Moldova poate accesa gaze naturale prin patru puncte: din România, din Ucraina și în zona de sud a țării prin revers.

Totodată, prim-ministra a spus că în luna octombrie R. Moldova a primit o anumită cantitate de gaze naturale prin gazoductul Iași-Ungheni pentru a echilibra presiunea din conducte. Cu toate acestea, gazoductul Iași-Ungheni nu are capacitatea suficientă pentru a acoperi furnizarea gazelor naturale pentru întreg teritoriul R. Moldova, susține ea.

Este o problemă și cu furnizarea a gazului pe partea dreaptă a Nistrului. Nu este suficientă capacitatea de gaz importată prin gazoductul Iași-Ungheni pentru perioada de iarnă. Ucraina ne-a oferit 15 milioane de metri cubi pe datorie pe care trebuie să-i întoarcem când prețurile vor fi mai accesibile. Putem lua gaz din Ucraina prin mai multe puncte de trecere și nu este o problemă de furnizarea gazelor în regiunea transnistreană. Dacă gazul intră prin Alexeevca atunci Ucraina nu poate livra gaz regiunii transnistrene”, a declarat prim-ministra.

Ea a adăugat că „în luna septembrie am importat gaz la prețul de 550 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, iar în octombrie, deși a fost prelungit contractul cu o lună, condițiile au fost schimbate, am cumpărat gaz cu 790 de dolari pentru o mie de metri cubi (n. r. – de la Gazprom)”.

Negocierile cu Gazprom continuă

Ea spune că autoritățile continuă să discute cu Gazprom un contract pe termen lung privind livrarea de gaze naturale, în timp ce încearcă să identifice surse alternative.

Ne dorim un contract pe termen lung cu Gazprom. Ne aflăm într-o criză energetică. Au crescut excepțional prețurile la gaz. În aceste condiții suntem în negocieri pentru a obține un preț mai bun”, a spus ea, menționând că un preț normal de piață, în condițiile actuale, ar fi de 700 de dolari pentru mia de metri cubi: „Pentru R. Moldova un preț rezonabil ar fi un preț mai jos decât în UE, raportat la salariile din Moldova”.

Vezi și: video | Spînu: „Miercuri avem noi discuții la St. Petersburg”. Formulele de preț propuse Gazprom-ului

Tema datoriilor

În ceea ce privește datoriile la care face referire Gazprom, Gavrilița susține că din 2015 R. Moldova nu acumulează datorii, ci plătește datoriile unor întreprinderi de stat.

Suntem gata să plătim o anumită parte din datorii într-o anumită perioadă, dar sunt datorii care nu cunoaștem cum s-au format, sunt datorii care nu au fost recunoscute de ANRE. Cum să știm că aceste datorii există? Am vrea ca să existe un audit ca să ne punem de acord pe suma datoriei și să vedem cum o restructurăm. Acum nu credem că este cazul de grăbire de restructurare a unor datorii”, a declarat șefa Cabinetului de miniștri.

Amintim că luni, 25 octombrie, Republica Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din surse alternative, potrivit unui anunț al Guvernului. Compania Energocom a semnat un acord cu compania poloneză PGNiG. Tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat, notează autoritățile.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button