fbpx

Vacanțe în străinătate alături de animalele de companie. Care sunt condițiile impuse în Uniunea Europeană

Vacanțele în străinătate alături de animalele de companie sunt posibile, dar cu respectarea unor condiții, pe teritoriul Uniunii Europene. Normele se referă la unele documente necesare, dar și la vaccinuri și altele.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Condițiile UE pentru călătoriile alături de animalele de companie

Pentru călătoriile alături de animalele de companie precum câini, pisici sau dihori, Uniunea Europeană cere ca acestea să fie identificate printr-un microcip sau să aibă un tatuaj vizibil dacă acesta a fost aplicat înainte de data de 3 iulie 2011.

De asemenea, animalele de companie trebuie să fie vaccinate împotriva rabiei și tratate împotriva teniei Echinococcus multilocularis, doar dacă zona de destinație nu este afectată de tenie, de exemplu, în Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord.

Documentele necesare

Sunt două tipuri principale de documente de călătorie necesare pentru animalele de companie: pașaportul european (în cazul călătoriilor între țările UE sau între UE și Irlanda de Nord) sau un certificat UE referitor la sănătatea animalelor atunci când călătoriile se fac dintr-o țară terță, scrie Playtech.

Pașaportul european pentru animale de companie conține o descriere și informații referitoare la: identificare prin microcip sau tatuaj, vaccinare antirabică, și detalii de contact ale proprietarului și veterinarului care a emis pașaportul. Acesta este valabil pe durata vieții animalului și este necesar pentru călătoriile în interiorul blocului comunitar și în Irlanda de Nord.

Certificatul UE referitor la sănătatea animalelor de companie conține detalii specifice despre acestea și se bazează pe un format standardizat al blocului comunitar. În cazul în care călătorești dintr-o țară din afara Uniunii către blocul comunitar, animalul trebuie să aibă un certificat sanitar UE emis de un veterinar oficial cu cel mult 10 zile înainte de sosirea în UE.

În cazul în care călătorești către UE din țări sau teritorii precum Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino sau Vatican, animalul de companie poate folosi un pașaport emis în una dintre aceste țări.

Dincolo de aceste reguli, cei care vor să călătorească alături de animalele lor de companie trebuie să ia n considerare faptul că cele mai multe companii aeriene impun unele restricții. Printre aceste restricții se numără cele referitoare la greutatea cuștii și a animalului, ori de dimensiunea cuștii.

În funcție de aceste date, animalele de companie pot călători în cabina sau în cala avionului, după achitarea unor taxe. În plus, cele mai multe companii acceptă la bord doar câini și pisici. Pe de altă parte, în cele mai multe cazuri, câinii-însoțitori ai persoanelor cu dizabilități au acces în cabină și gratuitate la transport.

Articole asemănătoare

Back to top button