fbpx

Prima condamnare la moarte, anunțată de Iran în urma protestelor antiguvernamentale

Un tribunal din Teheran a anunţat prima condamnare la moarte în cazul unui participant la revoltele care au cuprins Iranul din luna septembrie, după decesul unei tinere în arestul poliţiei morale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit agenţiei iraniene de presă Mizan, citată de Agerpres, persoana condamnată la pedeapsa capitală, a cărei identitate nu este precizată, a fost găsită vinovată pentru incendierea unei clădiri guvernamentale, tulburarea ordinii publice şi conspiraţie în vederea comiterii de infracţiuni contra siguranţei naţionale. Aceasta este acuzată şi de corupţie, scrie Digi24.

Un alt tribunal din capitala Iranului a condamnat cinci persoane la pedepse între 5 şi 10 ani de închisoare pentru conspiraţie în vederea comiterii de infracţiuni contra siguranţei naţionale şi tulburarea ordinii publice.

Toate aceste verdicte au fost emise în primă instanţă, aşadar acuzaţii pot face apel.

Numărul total al celor inculpaţi de când au început manifestaţiile ajung la peste 2.000, conform datelor furnizate de autorităţile judiciare din Iran.

În acest timp ONG-urile pentru drepturile omului vorbesc despre circa 15.000 de arestări, informaţie contrazisă de autorităţile iraniene.

Protestele au început în luna septembrie după ce o tânără de 22 de ani a murit în arestul poliţiei morale, ea fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic.

Guvernul de la Teheran acuză statele occidentale că alimentează revolta pentru a obţine o schimbare de putere în Iran.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a primit vineri la Paris, în marja reuniunii „Forumul Păcii”, patru femei militante iraniene, în faţa cărora el a salutat „revoluţia pe care o desfăşoară” în Iran.

Articole asemănătoare

Back to top button