fbpx

Piețele crypto se prăbușesc, iar preţul spot al aurului a crescut cu 2,1%, după invazia Ucrainei

Preţul aurului a atins în dimineața zilei de joi, 24 februarie, cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce Rusia a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, intensificând criza din Europa de Est, ceea ce permite aurului să joace rolul său tradiţional de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice, transmite Digi24, cu referire la Bloomberg. De asemenea, prețul gazului a crescut cu 35% și a ajuns la 1400 de dolari pe mia de metri cubi. Prețul petrolului a ajuns la valoare de 103 dolari pe baril.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Acum pe pieţe are loc o fugă spre siguranţă iar singurul refugiu adevărat pare a fi aurul în timp ce pieţele crypto se prăbuşesc”, spune John Feeney, manager la dealerul australian de aur Guardian Gold Australia.

Joi dimineaţa, preţul spot al aurului a crescut cu 2,1%, până la 1.949,03 dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2021, conform Agerpres.

În paralel, au existat creşteri semnificative în rândul metalelor industriale, cotaţia la nichel atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în timp ce preţul aluminiului a atins un nou maxim istoric. Există îngrijorarea că o agravare a crizei va perturba livrările de metale într-un moment în care stocurile globale sunt la un nivel redus. Exporturile Rusiei sunt echivalente cu 5,3% din producţia mondială de nichel şi aproximativ 4,2% în rândul aluminiului.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avertizat că Rusia va fi supusă unor „sancţiuni severe” după ce Vladimir Putin a ordonat operaţiunea militară în Ucraina. Aceasta creşte posibilitatea unor măsuri care ar afecta livrările ruseşti de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi nichel.

Cotaţia acţiunilor United Co. Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din Rusia, a scăzut cu până la 8,7% la Bursa de la Hong Kong. Grupul rus este deja vizat de o precedentă rundă de sancţiuni impuse în 2018 de SUA anumitor entităţi ruseşti.

video | Discursul lui Putin, după începutul invaziei Ucrainei: „Scopul este de a proteja oamenii de către regimul de la Kiev”

video | Mesajul președintelui ucrainean Zelenski, după atacul Rusiei: „Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot”

„Chișinăul a făcut planul în caz că mai multe persoane vor avea nevoie de refugiere”. Ceban, în contextul conflictului Rusia-Ucraina

ultima oră, video | Sandu: „Guvernul va cere Parlamentului declararea stării de urgență”. Anunțurile președintei

Petrolul trece de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, iar prețul gazului a crescut cu 35% după atacul în Ucraina

Articole asemănătoare

Back to top button