fbpx

Coreea de Nord anunță că „suspendă” trimiterea de baloane cu excremente peste Coreea de Sud

Coreea de Nord s-a angajat, duminică, „să suspende” lansarea spre Coreea de Sud de baloane pline cu deşeuri, de la mucuri de ţigară la excremente de animale, după ce a lansat câteva sute în cursul ultimelor zile. „Vom suspenda temporar dispersia de deşeuri de hârtie dincolo de frontieră”, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, susținând și că această „contramăsură” a fost eficientă, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De marţi, aproape 1.000 de baloane au fost lansate de Phenian spre Coreea de Sud, din care 600 duminică, potrivit statului major sud-coreean. Guvernul sud-coreean a denunţat o acţiune de „prost gust” şi a ameninţat că va declanşa represalii. Duminică, în jurul orei locale 10:00, între 20 şi 50 de baloane au fost depistate în aer de armata sud-coreeană.

Baloanele au aterizat în provinciile din nordul Coreei de Sud, care includ capitala Seul şi regiunea adiacentă Gyeonggi, unde se află aproape jumătate din populaţia sud-coreeană.

Coreea de Sud a estimat că iniţiativa nord-coreeană contravine acordului de armistiţiu care a pus capăt ostilităţilor între cele două Corei în 1953, chiar dacă „nicio substanţă periculoasă nu a fost găsită în baloane”.

Statul major sud-coreean a cerut publicului să evite „orice contact” cu aceste deşeuri. „Militarii noştri efectuează operaţiuni de supraveghere şi recunoaştere a siturilor de lansare a baloanelor, le urmăresc prin recunoaştere aeriană şi adună deşeurile căzute, acordând prioritate securităţii publice”, a adăugat acesta.

Înainte de anunţul privind suspendarea acestor lansări de deşeuri, consiliul naţional de securitate sud-coreean a prevăzut să se întrunească, duminică, pentru a decide un răspuns. Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, acest lucru s-ar fi putut traduce printr-o reluare a difuzării de propagandă anti-regim prin portavoci la frontiera cu Coreea de Nord.

„Dacă Seulul alege să reia difuzarea prin portavoci împotriva Nordului, ceea ce Phenianul detestă la fel de mult ca baloanele anti-Kim, asta ar putea duce la un conflict armat limitat în zonele frontaliere”, a declarat Cheong Seong-chang, director pentru strategie în cadrul Institutului Sejong.

Autoritățile locale de la Seul au trimis un mesaj de alertă locuitorilor, sâmbătă, după observarea unor noi baloane, privind prezenţa unui „obiect neidentificat care ar conţine manifeste de propagandă nord-coreene”.

Regimul de la Phenian a afirmat, la începutul săptămânii, că baloanele sale, „cadouri sincere”, reprezintă o ripostă la trimiterea pe teritoriului său a unor baloane încărcate cu manifeste împotriva dictatorului Kim Jong Un.

Coreea de Nord este de multă vreme exasperată de aceste acţiuni ale militanţilor sud-coreeni, care trimit uneori bani, orez sau stick-uri USB cu seriale de televiziune sud-coreene. În 2018, în cursul unei perioade de destindere între cele două ţări, cei doi lideri s-au pus de acord „să înceteze complet toate actele ostile unul împotriva altuia în toate domeniile”.

Parlamentul Coreei de Sud a votat o lege în 2020 pentru a inculpa trimiterea de manifeste către Coreea de Nord. Însă legea, care nu era respectată de activişti, a fost anulată anul trecut pentru că încălca libertatea de exprimare.

Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong Un, a ironizat Coreea de Sud pe tema baloanelor trimise în această săptămână, afirmând că nord-coreenii nu fac decât să-şi exercite libertatea de exprimare.

Articole asemănătoare

Back to top button