fbpx

update, doc | Interzis de CEC? Ex-deputatul fugar la Chișinău, Cristian Rizea, nu se regăsește pe lista formațiunii politice „NOI”

Fostul deputat român, Cristian Rizea, nu se va regăsi pe buletinele de vot de la alegerile anticipate din 11 iulie, deși anterior a anunțat că va candida pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare pe lista Partidului NOI, cu numărul doi pe listă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update 5 iunie, 15:14) Rizea a anunțat că a depus contestație la Curtea de Apel Chișinău împotriva „deciziei abuzive” a Comisiei Electorale Centrale.

(update 17:38) Contactat de redacția ZUGO, Cristian Rizea a spus că va ataca în instanța de judecată decizia Comisia Electorală Centrală (CEC).

„Abuzurile la adresa mea și la Partidul Politic NOI, pe care eu il reprezint, continuă. CEC a facut un mare abuz, trimițând o hârtie ieri la partid, prin care spuneau că partidul trebuia să repare anumite deficiențe până astazi.”

„Din informațiile pe care le avem, cetațeanul Cristian Rizea nu mai are valabil buletinul de identitate” – a spus Rizea, citând CEC-ul.

Acesta se arată indignat că CEC-ul, potrivit lui, n-a prezentat niciun document să demonstreze acest lucru.

Mai mult, acesta susține că deține toate actele, inclusiv legitimația de candidat, pe care CEC i l-a eliberat când se înscrisese în cursa electorală drept candididat independent.

De asemenea ex-deputatul român susține că a fost amenințat cu respingerea înregistrării în cursa electorală.

„Din informații sigure am aflat că dacă voi veni cu cele 2500 de semnături, îmi vor găsi nod în papură și mă vor respinge pentru a nu mă înscrie în cursa finală. Acum trei săptămâni eram eligibil pentru cursa electorală, iar astăzi nu mai sunt pentru că nu credeau că mă vor lua un partid în listă„ De aceea au fost debusolați, n-au spus în bază cărui document n-am buletin valabil. N-au zis de cetățenie, ci de buletin. N-au dorit să țină cont de documentele pe care le aveam, de contestarea decretului, de ce a zis a aparatul președintelui. Până la o decizie finala și irevocabilă eu sunt cetățean moldovean”, a mai spus Rizea pentru ZUGO.

Știrea inițială:

Vineri, 4 iunie, Partidul Politic NOI a fost înregistrat în calitate de concurent electoral. Numele lui Cristian Rizea nu figurează pe lista electorala a formațiunii.

Acesta spune că nu se regăsește în lista electorală a formațiunii pentru că Comisia Electorală Centrală (CEC) a considerat că nu are cetățenie moldovenească valabilă. Rizea afirmă că va ataca decizia în instanță.

Amintim că Rizea este condamnat în România la patru ani și opt luni de închisoare cu executare. Fostul deputat român s-a aflat după gratii la finalul anului trecut, fiind eliberat după ce a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extradată.

De asemenea, fostul președinte, Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească, pe motiv că ar fi dobândit-o prin încălcarea legii. Rizea a atacat în instanța de judecată decretul prezidențial.

Back to top button