fbpx

video | „Acesta nu e protest, ci o insurecție”. Biden se arată șocat de violențele de la Washington: Lumea se uită la noi

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a susținut un discurs, marți seara, în care îi cere președintelui în funcție Donald Trump să iasă public și să le ceară susținătorilor să pună capăt haousului.

La ora asta democrația noastră este sub un asalt fără precedent. Cum nu a mai fost văzut în timpurile nostre. Un asalt asupra Capitolului, a oamenilor care ne reprezintă, asupra oamenilor din serviciul public, un asalt la statul de drept, la regulile democratice ale Americii. Scenele nu refletă adevărata Americă, nu ne reprezintă, este dezordine, e haos și trebuie să se termine, acum!

Cuveintele unui președinte pot inspira, dar și mai rău, pot să instige. Îi cer lui Trump să meargă la televizor, să își respecte jurmântul, și să pună capăt haosului. Acestea nu sunt proteste, este insurecție. Lumea se uită la noi. Trebuie să restaurăm democrația”, a declarat Joe Biden, după ce susținători pro-Trump au luat cu asalt clădirea Capitolului unde se desfășura ședința Congresului pentru validarea alegerilor prezidențiale.

Biden le-a cerut protestatarilor să renunțe la violențe și a făcut apel la unitate.

Americanii sunt decenți, respectuoși, toleranți. Așa suntem noi. Certifcarea rezultatului trebuia să fie o procedură simplă care face parte din democrația americană. Dar vedem astăzi că democrația este fragilă. Gândiți-vă la copiii noștri care se uită la televizor și văd asta. Întreaga lume se uită la noi.

Sunt optimist despre oportunitățile incredibile pe care le avem, atunci când le facem împreună. Trebuie să trecem peste. Acestea sunt Statele Unite ale Americii. Nu a fost niciodată un lucru pe care dacă l-am făcut împreună să nu putem să ducem la bun sfârșit”, a mai spus președintele ales.

Clădirea Capitolului în care se desfășura ședința în care Congresul urma să valideze alegerea lui Joe Biden, a fost ocupată marți de susținători ai președintelui în funcție, Donald Trump. Unii dintre congresmeni, pe cale să fie evacuați, s-au baricadat în birouri. Situația tensionată din SUA i-a făcut pe unii dintre aceștia să vorbească despre „o încercare de lovitură de stat”.

Alte știri la subiectul evenimentelor din 6 ianuarie de la Washington:

video | Trump și-a îndemnat susținătorii să plece acasă în mod pașnic: Vă iubim, sunteți foarte speciali

live, update | Garda Națională și forțele speciale, chemate la Capitoliul SUA. O bombă a fost distrusă, iar o femeie a fost împușcată

video | Momentul în care trumpiștii au intrat în Capitoliul SUA

video | Ciocniri violente în Congresul de la Washington. Susținătorii lui Trump au intrat cu forța în Capitoliu, unde a început validarea rezultatulor alegerilor

Trump, înainte ca Congresul să se expună asupra validității scrutinului: „Nu vom recunoaște niciodată înfrângerea. Am câștigat aceste alegeri”

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button