fbpx

Un post de televiziune, sancționat, iar altul, avertizat: Motivele invocate de CA

Examinarea rezultatelor monitorizării serviciului media audiovizual de televiziune „Primul în Moldova”, ca urmare a sesizării Asociației Obștești „Centrul pentru Jurnalism Independent”, a depistat încălcări ale prevederilor art. 13 alin. (1) lit. b) și ale art. 63 alin. (2) din CSMA.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, potrivit Consiliului Audiovizualului (CA), postul TV „Primul în Moldova” în cadrul programului audiovizual „Tema” din data de 28 noiembrie 2022, a prezentat informații în mod dezechilibrat, unilateral, inclusiv afirmaţii generalizatoare fără acoperire factuală, fapt ce încalcă dreptul consumatorilor de servicii media la o informare corectă și obiectivă.

De asemenea, în cadrul aceluiași program, a fost evidențiat caracterul publicitar al unui panou digital cu semne de identificare ale partidului politic PACE, fapt ce reprezintă o încălcare a prevederilor art. 63 alin. (2) din Cod.

În aceeași ședință, CA a analizat rezultatele monitorizării serviciului media de televiziune „TVR Moldova” ca urmare a sesizării Elenei Pahomova, și a constatat încălcarea art. 13 alin. (10): „În cadrul programelor audiovizuale de ştiri şi de dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale trebuie să fie prezentate şi opiniile reprezentanţilor acestora”.

În conformitate cu prevederile art. 84 alin. (11) și (12) din CSMA furnizorii de servicii media sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/ sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.

Posturile TV, în activitatea lor media, trebuie să se ghideze de principiile corectitudinii, echilibrului, imparțialității și al responsabilității în prezentarea informațiilor, pentru a asigura informarea corectă și echilibrată a publicului și a contribui la libera formare a opiniilor.

 

Articole asemănătoare

Back to top button