Un an bun sau nu prea? Retrospectiva evenimentelor din 2020 care au marcat omenirea
Se pare că anul 2020 a început cu stângul și va rămâne în istorie drept un an dificil. De la explozii, catastrofe și probleme climatice, la descoperiri și schimbări politice, toate au marcat omenirea și ne-au făcut uneori să tresărim sau să ne îngrijorăm.
Totul a început în ajun de Revelion
La sfârșitul lunii decembrie în China apăruse boala necunoscută care urma să afecteze peste 80 de milioane de oameni în 2020. Ulterior, boala necunoscută a fost numită COVID-19, iar OMS a declarat întâi stare de urgență de nivel mondial, apoi pandemie. Spre mijlocul lunii februarie virusul se răspândea masiv în Europa, iar în Moldova a ajuns oficial pe 7 martie. Au urmat studii, interdicții de călătorie conspirații, lupta pentru vaccin, însă nimic nu poate fi comparabil cu chinurile prin care trec bolnavii și eforturile pe care le depun doctorii pentru a salva vieți și a gestiona situația.
Ianuarie – luna accidentelor aviatice
De Crăciun pe rit vechi, la Teheran se prăbușea un avion ucrainean cu 176 de persoane la bord. Aeronava decolase și a fost confundată de militari cu o rachetă, apoi doborâtă. Nimeni nu a supraviețuit, catastrofa a cauzat tensiuni internaționale, s-a aflat că aeronava a circulat pe ruta Chișinău-Kiev, iar Guvernul iranian a dispus abia în decembrie 2020 alocarea compensațiilor pentru rudele victimelor.
Tot în ianuarie s-a prăbușit un elicopter în care se afla sportivul Kobe Bryant și alte opt persoane. Spre sfârșitul lunii, pe 28 ianaurie, s-au produs trei accidente aviatice: un elicopter militar din Croația s-a prăbușit în Marea Adriatică, motorul unui avion care zbura din Cluj-Napoca spre Charleroi a fost cuprins de fum, iar un avion cu 80 de persoane la bord a fost atacat în Afganistan
Februarie-Martie – lumea a intrat în carantină, iar rafturile magazinelor s-au golit
Începând cu luna februarie, lumea a intrat în carantină. S-au impus restricții, s-au interzis călătoriile și întrunirile și a fost impusă purtarea măștilor. Oamenii goleau rafturile magazinelor, iar unele țări au impus restricții în ceea ce privește cumpărăturile. La mare căutare au fost hârtia igienică, crupele și conservele, dar și produsele medicale, atestându-se deficit de măști în farmacii.
Aprilie- Anularea Turneului de tenis de la Wimbledon, scăderea prețului la petrol și suspendarea contribuției SUA către OMS
DIn cauza pandemiei, turneul de la Wibledon a fost anulat în 2020. În același timp, SUA suspendă contribuția la OMS din cauza proastei gestionări a pandemiei virusului COVID-19, iar prețul petrolului în Statele Unite a scăzut pentru prima dată sub 0, ajungând la un nivel record de -37,63 de dolari pentru un baril.
Mai-iunie – Black Lives Matter și lansarea Crew Dragon
În mai 2020 în SUA izbucnesc orașul american Minneapolis, dar și în alte regiuni ale SUA, izbucnesc proteste Black Liver Matter. Revoltele sunt stârnite de moartea afro-americanului George Floyd. În aceeași lună, Space-X lansează spre Stația Spațială Internațională racheta Falcon 9 și capsula Crew Dragon, cu doi astronauți NASA la bord: Robert Behnken și Douglas Hurley, iar în iunie sunt lansați noi sateliți Starlink.
Iulie – Conflictul din Nagorno Karabah și prima misiunea spațială a Arabiei Saudite
Mijlocul verii a fost marcat de conflictul din regiunea Nagorno Karah. Totul a început după ce câțiva soldați armeni și azeri au fost răniți și uciși în confruntări la granița enclavei azere Republica Autonomă Nahicevan. Ulterior, situația a degenerat, sau anunțat mobilizări, însă Azerbaidjan, Armenia și Rusia au semnat ulterior un armistițiu, iar Kremlinul va amplasa trupe de pacificatori în regiune. Pe acest fundal a rămas mai puțin observată lansarea de către Emiratele Arabe Unite a unei rachete spre planeta Marte.
August – Explozia din Beirut, vaccinurile și protestele din Belarus
Cel puțin 200 de oameni au murit și peste 6000 au fost răniți în urma exploziilor în portul din Beiru. Deflagrați a avut loc din cauza unei cantități mari de nitrat de amoniu depozitat, iar mai târziu s-a aflat că substanța periculoasă a fost transportată în Liban cu o navă sub epava Republicii Moldova.
Sfârșitul verii a fost marcat și de protestele din Belarus. Manifestațiile au început după ce Aleksandr Lukașenko a obținut al șaselea mandat de președinte cu un scor de 79,7%. Opozanții săi, care consideră că alegerile au fost fraudate, au ieșit în stradă. Evenimentele s-au soldat cu mii de arestări.
Totodată, în pofida faptului că preparatul a trezit scepticism în comunitatea științifică internațională, Rusia a anunțat la sfârșitul verii că a finalizat testarea pe oameni a vaccinului rusesc împotriva COVID-19.
Septembrie – Incendiile de vegetație din California
Din cauza incendiilor de vegetație din California, cerul a devenit roșu, iar ziua a părut un apus continuu în San Francisco, Oakland și Berkeley. Peste 50.000 de oameni au fost evacuați, zeci de persoane au decedat, iar focul a afectat circa 14.970 de kilometri pătraţi şi mai mult de 7000 de clădiri
Octombrie – Cutremurul din Grecia și Turcia
Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade a lovit Grecia și Turcia, având epicentrul în Marea Egee. Au decedat aproape 30 de persoane, iar al răniților a trecut de 800. Zeci de clădiri au fost dărâmate, iar salvatorii au căutat câteva zile pe sub dărâmături supraviețuitorii.
Noiembrie – Alegerile din SUA, noua președintă a Moldovei și monolituri misterioase
Luna noiembrie a fost marcată de schimbări politice în Moldova, dar și în lume. Joe Biden l-a învins pe Donald Trump la prezidențialele din SUA, iar conducere Moldovei a fost preluată de Maia Sandu, care a devenit și prima femeie președintă. Între timp, în Statele Unite, Marea Britanie, România și Polonia au apărut monolituri misterioase din metal. Nimeni nu cunoaște cum au apărut acestea și nici de cine au fost instalate.
Decembrie – Vaccinarea împotriva COVID-19, acordul comercial dintre UE și Regatul Unit, căderea asteroidului și cutremurul din Croația
În decembrie s-a aprins luminița de la capătul tunelului și a început vaccinarea împotriva virusului COVID-19 în mai multe țări. Președintele ales al SUA și-a administrat preparatul în direct, iar liderul de la Kremlin a anunțat că urmează să se vaccineze imediat ce primește acordul doctorilor.
Pe 23 decembrie un asteroid de aproximativ 8 metri a căzut în vestul Chinei, iar pe 29 și 30 decembrie o serie de seisme au lovit Croația. Cel puțin șapte persoane au decedat, iar alți zeci de oameni au fost răniți.
Tot în decembrie, Regatul Unit și Uniunea Europeană semnează acordul post-Brexit. Documentul este trimsi cu avionul la Londra, însă pentru a intra în vigoare, urmează a să fie votat de Parlamentul britanic și Legislativul European în primele zile din 2021.
CITEȘTE ȘI:
Realizările care au trecut neobservate în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus
Vremea extremă a dus la pierderi uriașe în 2020. Cele 10 dezastre meterologice ale acestui an