fbpx

Moldovenii care lucrează în Letonia ar putea beneficia de pensie de la autoritățile de la Riga

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) anunță că în periada 28-30 septmbrie curent se desfășoară cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Letonia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Acordul garantează cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Republicii Letonia dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale precum şi la ajutorul de deces din partea statului unde a activat legal.

Mai exact, persoanele care au lucrat legal vor avea posibilitate să-şi exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul unde vor domicilia în viitor.

Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare prevăzută prin proiectul acordului permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au activat legal în Republica Letonia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova dar nu să beneficieze de alocaţie socială.

Potrivit prevederilor Acordului, fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, iar pensia va fi transferată pe teritoriul statului în care beneficiarul domiciliază la moment.

În prezent Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 14 acorduri în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, care prevăd aceleaşi garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button