fbpx

Joseph Borrell, despre tensiunile recente din Transnistria: „UE este solidară cu R. Moldova”

Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situației, în contextul incidentelor din ultimele zile semnalate în regiunea transnistreană, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Joseph Borrell. Oficialul salută cu tărie reacțiile reținute din partea autorităților Republicii Moldova, care ajută la menținerea calmului în țară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„UE este solidară cu Republica Moldova și își reiterează sprijinul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru regiunea transnistreană”, se arată în declarația lui Borell.

În scopul sprijinirii Republicii Moldova în abordarea impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, UE oferă un ajutor cuprinzător pentru a face față provocărilor imediate ale fluxului de refugiați și și-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru a întări reziliența generală a Republicii Moldova.

Amintim că tensiunile din regiunea transnistreană au început luni, 25 aprilie, atunci când sediul așa-zisului Minister al Securității de la Tiraspol (MGB) a fost atacat cu lansatoare de grenade. Mai multe clădiri din apropiere s-au ales cu geamurile sparte. Ulterior, așa-numitul Minister de Interne de la Tiraspol a confirmat incidentul, informând că nu au fost înregistrate victime.

Reacția Chișinăului nu s-a lăsat așteptată, instituția publicând un comentariu cu privire la incident. De asemenea, și Ucraina a reacționat la eveniment, susținând că atacul ar fi fost pregătit cu trei zile înainte, iar conducerea de la Tiraspol nu s-a arătat surprinsă de eveniment și ar fi pregătit și un buncăr.

În următoare zi, marți, 26 aprilie, așa-zisul Minister de Interne de la Tiraspol a confirmat alte două explozii produse în regiunea Grigoriopol din Stânga Nistrului. Astfel, Tiraspolul a instituit Cod roșu de amenințare teroristă. Ulterior, Chișinăul a confirmat faptul că și Aerodromul din Tiraspol a fost ținta unui atac care s-a soldat cu o explozie.

Miercuri, 27 aprilie, așa-zisele autorități din Transnistria au declarat că au existat împușcături în apropiere de Cobasna, asta după ce reprezentantul Tiraspolului în Comisia Unificată de Control (CUC), Oleg Beliakov, a negat informația. Potrivit lor, focurile de armă au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei.

Articole asemănătoare

Back to top button