Grigoriu: Platforma DA consideră necesară convocarea Consiliului Suprem de Securitate după presupusa răpire a lui Ceaus
Platforma DA consideră că Maia Sandu ar trebui să convoace în ședință Consiliulul Suprem de Securitate după presupusa răpire a lui Ceaus. Declarația a fostă făcută de Inga Grigoriu în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV.
Potrivit parlamentarii, în cadrul întrunirii, tema ar trebui discutată reprezentanți ai instituțiilor responsabile. „Sunt tristă că după atât de multă luptă avem oameni răpiți în stradă, fie ei și cu suspiciuni asupra integrității. Maia Sandu ar trebui să convoace Consiliul Suprem de Securitate pentru că acolo sunt toți factorii decizionali și să se discute acest subiect”, a spus deputata.
La rândul său, Oazu Nantoi, care face parte din fracțiunea parlamentară PAS, a menționat că forțele de ordine de la Kiev nu ar fi interesate să îl răpească pe Ceaus. De asemenea, el a exclus și o colaborare în acest sens între instituțiile dintre cele două țări.
De menționat este că, anterior, în spațiul public au fost vehiculate asemenea versiuni. Bunăoară, PSRM a acuzat Serviciul de Informații și Securitate (SIS), dar și pe Maia Sandu, de un eventual complot.
Precizăm că SIS a infirmat presupusa implicare. Autoritățile din Ucraina au punctat că nu comentează evenimentele care se petrec pe teritoriul altor state, dar nu au confirmat sau infirmat jurnaliștilor din țara vecină dacă Ceaus a traversat sau nu frontiera, făcând referire la informații care au caracter personal.
Amintim că, sâmbătă, despre dispariția ucraineanului a anunțat avocatul Iulian Balan.. Luni dimineța Maia Sandu a cerut acțiuni imediate de la Ministerul de Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate. Ulterior, șeful interimar al MAI a anunțat că persoanele care ar fi comis infracțiunea ar fi părăsit deja țara, un suspect este reținut, dar și că a fost depistată mașina utilizată în aceste scopuri. Mai târziu, presa a obținut informații precum că vehiculul a fost găsit abandonat în curtea unui bloc de la Poșta veche.
Judecătorul se află pe teritoriul Republicii Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari. Acesta a cerut să îi fie acordat azil politic, însă cererea a fost refuzată.