fbpx

Reacția Maiei Sandu după ce un judecător ucrainean ar fi fost răpit la Chișinău: „Este inadmisibil”

Maia Sandu cere acțiuni imediate de la Ministerul de Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) după presupusa răpirea a judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus. Acesta a dispărut sâmbătă, după ce ar fi fost sechestrat într-o curte din centrul Chișinăului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sandu face referire și la presupusele acțiuni ilegale de care este învinuit Ceaus în Ucraina. Șefa statului afirmă că „este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități”.

Amintim că, despre dispariția lui Ceaus a anunțat sâmbătă avocatul său, Iulian Balan. Ulterior, și oamenii legii au confirmat informațiile, menționând că stabilesc circumstanțele cazului.

Judecătorul ucrainean se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari. Acesta a cerut să îi fie acordat azil politic, însă cererea a fost refuzată, apoi contestată până a ajunge la Curtea Supremă de Justiție, însă magistrații nu i-au dat dreptate.

În țara vecină Ceaus este acuzat de corupție. Ofițerii au găsit în grădina lui valută îngropată în borcane, însă acesta a părăsit Ucraina până a fi reținut și a fost anunțat în căutare internațională, ca mai târziu să fie identificat la Chișinău.

Mai multe voci din spațiul public afirmă că Ceaus ar părăsit Ucraina cu ajutorul ex-liderului democrat Vlad Plahotniuc. Despre această ipoteză se relatează și într-o investigație Rise Moldova, care afirmă că la acțiune ar fi participat Dorin Damir și Veaceslav Turcu, apropiați oligarhului, după o presupusă înțelegere a ultimului cu fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko,

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button