fbpx

doc | Dosarele penale pentru defrișări ilegale: Câte au ajuns pe masa judecătorilor?

Din 13 cauze penale pornite pentru fraude contra mediului și alte activități ce atentează la fondul forestier, terenurile silvice și alte bunuri gestionate de Agenția „Moldsilva”, doar două au ajuns pe masa judecătorilor, comunică Procuratura Generală (PG) în urma unei solicitări de informație din partea redacției ZUGO.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit informației de la PG, în perioada anului 2020 și prima jumătate a anului 2021, au fost pornite 13 cauze penale conform art. 231 Cod penal (tăiere ilegală a vegetației forestiere), dintre care:

  • două cauze au fost clasate conform art. 275 pct. 3) Cod de procedură penală, deoarece fapta nu întrunește  elementele infracțiunii,
  • două cauze penale au fost transmise în instanța de judecată cu rechizitoriu,
  • iar în cadrul unei cauze penale urmărirea a fost încetată în temeiul art. 285 alin. (2) Cod de procedură penală, făptuitorul fiind tras la răspundere contravențională.

PG afirmă că în privința celorlalte dosare penale nu a fost încă adoptată o soluție.

Răspuns de La Procuratura Generală, dosare tăieri ilegale by ZUGO on Scribd

Totodată, în rezultatul examinării sesizării depuse de deputatul Radu Marian, a fost pornită o cauză penală pe faptul delapidării averii străine (masă lemnoasă) din cadrul Ocolului silvic „Bobeica” al întreprinderii pentru Silvicultură „Hînceşti-Silva”.

În prezent, dosarul penal se află în gestiunea Procuraturii raionului Hînceşti.

Alte detalii PG nu a furnizat, întrucât în temeiul art. 212 Cod de procedură penală, materialele urmăririi penale nu pot fi date publicităţii, decât cu autorizaţia persoanei care efectuează urmărirea penală.

Amintim că sesizarea depusă de Radu Marian a venit ca urmare a unei investigații a Ziarului de Gardă privind ilegalitățile din pădurile Republicii Moldova, pentru care s-ar face responsabili chiar persoanele cu funcții înalte din cadrul „Moldsilva”. Jurnalistul care a cercetat cazul, Victor Moșneag, a relatat pentru ZUGO că nu a fost invitat de organele care ar trebui să investigheze ilegalitățile respective să ofere informații la subiect.

În cadrul unui material ZUGO privind corupția și fenomenul despăduririi Republicii Moldova, echipa noastră a obținut un răspuns de la autoritățile direct responsabile de gestionarea pădurilor. Astfel, Ghenadie Grubîi, specialist principal în cadrul Agenției „Moldsilva”, Direcţia fond forestier, arii protejate şi regenerarea pădurii, ne-a spus că, în realitate, situația „nu este chiar așa cum se vorbește”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button